ITT KELL A LEGKEVESEBBET ADÓZNI AZ EGÉSZ VILÁGON

A világ legnagyobb márkái folyamatosan azon dolgoznak, hogy a lehető legkevesebb adót kelljen befizetniük. Így fordulhat elő például az, hogy az Amazontól rendelve Luxembrugból kapunk számlát, az Apple pedig sok milliárdnyi dollárt parkoltat Írországban.

Megmutatjuk a világ 10 legalacsonyabb adókulcsával rendelkező országát.

Az összeállítást a Világbank végezte és 5 adófajtát adott össze a kutatás során: a nyereségadót, a társasági adót, a munkáltatói adót, az ingatlan adót és az általános forgalmi adót. Így jött létre a lista, pár egészen meglepő szereplővel.

A tizedik Szingapúr, ahol 18,4% az adók összege. Az alacsony adókulcsnak köszönhetően a világvállalatok általában szingapúri közponot választanak az ázsiai terjeszkedésükhöz.

Szingapúr (cnbc.com)

A kilencedik Grúzia, 16,4%-al. A Szovjet Unió megszűnése óta az ország képes volt alacsonyan tartani az adókulcsokat.

A hetedik (holtversenyben) az Egyesült Arab Emírségek 14,8%-al. Az alacsony összeg ellenére még így is csak a közelkelet 4. helyezettje. Jól látható ebből, hogy milyen alacsony adókulcsokkal dolgoznak a világ ezen részén.

Szintén hetedik Zambia 14,8%-al. Az afrikai országban szintén keveset kell adózni.

A hatodik Szaud Arábia 14,5%-al. Az olajhatalom, a petrolkémiának köszönhető elképesztő jövedelme miatt alacsonyan tudja tartani az adókat.

Az ötödik Lesotho, ahol 13.6% az adók összege. A többi szereplővel ellentétben ez a világ egyik legszegényebb országa és Afrika legalacsonyabb adókulcsát használják.

A negyedik Bahrain 13.5%-al. Többek között a bevételeket és az eladásokat semmilyen adó nem terheli.

Bahrain (gulf-insider.com)

Harmadik Kuwait 12.8%-al. Az IMF nem rég javasolta az országnak, hogy emelje a nyereségadót, azonban visszautasították.

A második Quatar, ahol 11.3% az adókulcs. A közel kelet legalacsonyabb adókulcsa a második helyre volt elég.

Meglepő, de az első Macedonia 7,4%-al, amelyik az egyetlen ország, ami 10% alatt adóztatja a cégeket. Bár a az alacsony adókulcs vonzzó, a korábban jugoszláv országnak nincsen olajbevétele vagy bármi más egyéb komoly export terméke, ami ez fedezné. Az IMF jelezte, hogy 2008 óta az ország államadósága megduplázódott a döntésnek köszönhetően.

Borítókép: flixbus.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

A világ legdrágább jachtja minden képzeletet felülmúl

10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL KARL LAGERFELDRŐL

10 SZABÁLY A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉLETHEZ

10 meglepő tény a Rothschildok-ról