10 dolog, amit nem tudtál a BMW-ről

A Bayerische Motoren Werke, azaz a BMW az egyik legnagyobb rajongói táborral rendelkezik valamennyi autógyártó közül. Bár sokan előítéletesek a BMW-sekkel szemben a legtöbb tulajdonos sok-sok év után se hajlandó más márka autójába ülni. Többek között ennek köszönhetően kerül be évről évre a világ legértékesebb brandjei közé a több, mint 100 éves vállalat. Mondunk nektek most 10 dolgot, amit nem tudhattatok a BMW-ről.

1. A BMW repülőgép motorokat készített a német légierő számára az Első világháború alatt

A háború alatt rengeteg új repülőre volt szüksége a német hadseregnek. Ekkor a BMW még nem foglalkozott autógyártással, hanem repülőgép motorokat fejlesztettek. Az Első Világháború alatt a hadsereg legfőbb beszállítói voltak. Az elkészült motorokat több céggel együttműködve hozták létre és többek között a Fokker D. VII (hét) nevű repülőgépet is az ő termékük hajtotta.

2. Kényszerből kezdtek el autókat gyártani

A Versailles-i békeszerződésben kikötötték, hogy a németek nem gyárthatnak harcigépet és természetesen motort sem. A cég először motorkerékpárokat kezdett el készíteni, majd miután nem volt elég sikere a piacon, autókkal kezdett foglalkozni és elkészítette az első modelt Dixi 3/15 PS DA-1 néven. A háború elvesztésének köszönhetően jöhetett létre Németország egyik legnagyobb autógyára.

3. 1937-ben a BMW motorja lett a leggyorsabb az egész világon

A pontos végsebesség 279.5 km/óra volt, amit egy 500 cc Supercharged BMW motorkerékpárral értek el. A rekordot 14 évig nem tudták utána megdönteni.

4. Az első elektromos BMW 1972-ben készült el
 
Bár azt gondolhatjuk, hogy az i-osztállyal próbálkozik először elektromos autó gyártásával a cég, valójában már 40 évvel korábban készítettek elektromos motor hajtotta autókat. Az 1602-es modell a 72-es Müncheni olimpiára készült. Az autóban 12 akkumulátor volt található, amivel kb 30 km megtételére volt képes. Az eladási számokban nem volt siker, azonban a cég mérnökei viszonylag korán meg tudták mutatni a tehetségüket.

5. A cég székháza egy BMW motor mintájára készült

Az 1973-ban készült épület gyorsan München jelképévé vált, a vállalat által gyártott autók motorjai által inspirált formájával. 2006-ban fejezték be az toronyház teljes felújítását. Az épület mellett 2007-ben a cég történetét bemutató múzeum nyílt.

(electricvehiclesresearch.com)

6. A BMW épített egy saját Lamborghinit

Az 1970-es években a két cég megegyezett, hogy közösen építenek egy sportautót. A megállapodás keretein belül a BMW a motort és néhány apróbb extrát biztosított, a Lamborghini pedig minden mást. A megállapodás közben a Lamborghini kiszált a projektből a BMW azonban nem adta fel és így született meg az M1.

7. A Mercedes majdnem felvásárolta a céget
 
1959-ben a BMW csődközeli állapotba került, többek között a Hidegháborúnak köszönhetően. A Mercedes látva a lehetőséget riválisa kiiktatására aktívan elkezdte felvásárolni a cég papírjait. A BMW tulajdonosainak nehezen, de sikerült megakadályoznia ezt.

8. Repülőgép és vonat belsőket is terveznek

A gépjárművek mellett mással is foglalkozik a vállalat. Többek között a Singapore Airlines repülőinek belső designját és San Francisco vonatainak utasterét is ők tervezték.

9.  Egy ideig a Jaguar és a Land Rover tulajdonosa volt a cég

A cég megvette a Rover csoportot 1994-ben és leválasztotta a Land Rover márkát róla, amit a Fordnak adott tovább 2000-ben. Két különböző cégként működtek tovább egészen 2006-ig amikor az amerikai cég a Range Rovert is megvette. Ma már mindkét brand a Tata motors része. A Jaguart még 1989-ben vette meg a BMW-től a Ford, majd szintén a Tata Motorshoz került tovább a márka.

10. A BMW gyártja a MINI-t ÉS a Rolls-Roycet is

A Mini brandet 1994-ben, 2002-ben pedig a Rolls-Royce-t vásárolta meg a cég. Bár mindkét cég továbbra is Angliában gyárt, a briteknek nem esett jól két ikonikus márkájuknak elvesztése. Többek között ennek az egyesülésnek köszönhetően találhatóak gyakran egymás mellett a márkák üzletei.

Borítókép: pxhere.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

10 MUNKAKÖR, AMIT EL FOGNAK VENNI A ROBOTOK

10 OK, AMIÉRT KÖRBE KELL UTAZNOD A VILÁGOT

7 indok, amiért érdemes rendszeresen olvasnod

Okosan vagy keményen érdemes dolgozni?