10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A TŐZSDÉRŐL

Sokan egyszerű szerencsejátéknak tartják, mások több milliárdos vagyont építettek a segítségével. Sok cég minden erejével azon dolgozik, hogy bekerülhessen, másoknak egyáltalán nem érdekük. Ez a tőzsde, ahol lehetetlen 100%-ig pontosan megjósolni, hogy mi fog történni, mégis itt lehetünk résztulajdonosai mi is, minimális pénzből olyan világvállalatoknak, mint a Facebook, a Coca-Cola vagy éppen az Apple. Egy biztos, megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy egy piacgazdaság és annak nagyvállalatai megfelelően működhessenek. Mondunk most 10 dolgot, amit nem tudhattatok a tőzsdéről.

1. A részvénypiac nem a nagyon kockázatos befektetések közé tartozik.

Sokan azt gondolják, hogy a részvények árfolyamai folyamatosan ide-oda ugrálnak és az ide rakott pénzünkre csak játékként kell tekintenünk. Ez azonban egyáltalán nem igaz. A legrosszabb, ami történhet a piaccal, hogy összeomlik, de a történelem során folyamatosan bebizonyította, hogy mindig újra feláll és növekedni kezd, így tett az elmúlt 100 évben mindig. Ha ijesztőnek hangzik a részvénypiac, az azért van, mert nem tudsz róla eleget. Amennyiben pontos ismereteket szerzel, hamar kiderül számodra, hogy egyáltalán nem csak a szerencsén múlik a siker.

2. Itt találhatóak a legnagyobb hozamok

A legtöbb befektetési forma közül mindig itt lehet a legnagyobb hozamokat elérni, de természetesen szintén itt van az egyik legnagyobb lehetőségünk arra, hogy bukjunk, hogyha előzetes tudás nélkül fektetünk be. Egy jól összeállított befektetési portfólióval és megfelelő piaci környezet mellett nem ritka a 10% körüli hozam se. Vannak egészen elképesztő esetek is, amik leginkább a tech cégeknél fordultak elő az elmúlt években. Például Netflix papírhoz 2012-ben 10 dollár körül juthattunk hozzá, ez most 360 dollárt ér, azaz kb 7 év alatt, meg 36szorozhattuk a pénzünket. Természetesen ez közel sem mindennapos eset, de csak a tőzsdén fordulhat elő ilyen gyors növekedés.

3. Nem szabad a tőkénk 100%-át itt befektetni

Bármennyire is kecsegtetőnek tűnik egy-egy befektetés, nem szabad mindenünket beletenni. A tőzsde csak az egyik opció a közel végtelen befektetési forma közül és abszolút érdemes több lehetőség közül is választanunk.

4. Végtelen lehetőségünk van

Nem csak a legnépszerűbb papírokat érdemes vásárolnunk. Rengeteg különböző cég közül válogathatunk, amik lehet, hogy sokkal inkább passzolnak az érdeklődési körünkhöz vagy nagyobb növekedési potenciált rejtenek magukban.

5. Nem minden az árfolyam

Sokan vesznek úgy részvényeket, hogy sosem akarják azokat eladni. Ezek leginkább olyan vállalatok papírjai, amik fizetnek osztalékot, így úgy tudunk pénzt keresni, hogy továbbra is tulajdonosok maradhatunk.

6. Nagyon szigorú szabályokkal lehet csak játszani

A tőzsdére vonatkozó szabályok nagyon szigorúak és megsértésük komoly büntetést von maga után. Ez minket véd a többi befektetővel és a cégekkel szemben. Itt bizony csak a szabályokat betartva lehet játszani vagy sehogy.

7. Ha befektetünk, akkor csak hosszútávon érdemes gondolkoznunk

Ha másnapra vagy jövőhétre várunk eredményeket, akkor nem befektetünk, hanem kockáztatunk. A cél az, hogy a befektésünk hosszútávon teljesítsen jól, mert értkesnek találtuk azt a céget, amiben részesedést vásároltunk. Itt sokan nem is években inkább évtizedekben gondolkoznak. A világ egyik leggazdagabb embere, Waren Bufett (báfett) például csak 50 éves kora után kereste meg az első dollármilliárdját kizárólag tőzsdei befektetések segítségével.

8. A tőzsde segít legyőzni az inflációt

Senki se szereti az inflációt, pedig egy létező jelenség. A zsebedben lévő pénz biztosan kevesebbet fog érni 10 év múlva, mint most. Az egyetlen módja az infláció legyőzésének, hogy minél nagyobb hozamot érjünk el a befektetett pénzünkkel.

9. Szinte kötelező diverzifikálni a pénzt

Nem kell minden pénzedet egy helyre fektetned, sőt erősen ajánlott ezt elkerülni. Egy jól diverzifikált portfólió a legjobb mód arra, hogy elkerüljük azt, hogy komolyabb pénzt veszítsünk.

10. A legnagyobb erő a kamatos kamatban van

A pénzünk a tőzsdén nem folyamatos tempóban, hanem exponenciálisan növekszik, ha növekszik, ezért javasolják, hogyha tehetjük, kezdjünk el minél korábban befektetni. A kamatos kamat ereje, hogy nem csak a befektetett tőkénk, hanem a tőke kamatokkal növelt értéke után kapjuk az újabb és újabb kamatokat.

Borítókép, kép: unsplash.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

A világ legdrágább étterme

A világ 11 legdrágább autója

Az Apple székháza minden képzeletet felülmúl

Ferrari 488 Pista