10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL MARK ZUCKERBERGRŐL

A 34 éves programozó és üzletember egyetemista korában alapított a Facebook-ot, ami mára a világ legnagyobb közösségi oldala lett. Többek között az Instagram és a Whatsapp is a cég tulajdona. Mutatunk 10 dolgot, amit nem tudtál róla.

1. Nemet mondott a Yahoo 1 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatára. 2006-ban az akkor 22 éves Zuckerbergnek ennyit ajánlott a kereső oldal, azonban nem jártak sikerrel. Az alapító látta maga előtt a víziót, amit meg szeretne valósítani és tudta, hogy alulértékelik ezzel a közösségi oldalt. Igaza volt, hiszen a Facebook ma már 435 milliárd dollárt ér.

2. 9 milliárd dollárt keres egy évben a Facebook értéknövekedéséből. A tőzsdére lépésük kezdetben nehézkesen indult és sokan elbizonytalanodtak a cég jövőjét illetően, azonban később újra növekedési pályára állt az árfolyama és az elmúlt években és a kibocsátás óta 282%-al növekedett.

3. Sértőnek találta a róla és a Facebook alapításáról készült Social Network Movie, a közösségi háló című filmet. A Facebook oldalán nyilatkozott a filmről, ahol annak sok elemét kitalációnak nevezte és nem örült neki, hogy film készült az életéről. Többek között azt állítja a film, hogy egy szakítás után készítette az oldalt, miközben már jelenlegi feleségével volt a fejlesztés során. Mark azt mondta, azért nem a valóságot mutatja be a film, mert a rengeteg kemény munka unalmas lett volna a nézők számára.

4. Teljesen átlagos autókat használ. Míg sokan azt gondolnák, hogy több millió dolláros sportkocsikban ül, általában egy Hondával vagy egy Volkswagen Golffal közlekedik.

5. Ő a valaha volt legfiatalabb önerőből lett dollármilliárdos. A Forbes dollármilliárdosokat rangsoroló listájára mindössze 23 évesen került fel és azonnal rekordot döntött, az akkori 1,5 milliárd dolláros vagyonával.

6. Ígéretett tett, hogy vagyona 99%-át eladományozza haláláig. Ezzel csatlakozva azokhoz a milliárdosokhoz, akik ugyanezt fogadták meg az Egyesült Államokban. Amikor bejelentették, a részvények értéke 45 millárd dollárt ért és azóta folyamatosan növekszik az értékük. Ezzel a felajánlással folytatta a korábban elkezdett adakozási folyamatot, ahol már szintén több millió dollárt osztott szét, különböző célokra.

7. A világ közel 20%-a Facebook felhasználó. A kb másfél milliárd aktív felhasználói szám, bár lassuló ütemben, de továbbra is folyamatosan növekszik. Az oldal az elmúlt időszakban leginkább az idősebb korosztályban tudott jelentősen növekedni a felhasználói szám tekintetében.

8.  2013-ban 1 dollárra csökkentette fizetését a Facebook vezetőjeként, hiszen a részvényeinek értéknövekedése tökéletesen fedezi kiadásait. Arról is szerződést írt alá, hogy semmilyen bónuszt nem adhat magának a jövőben.

9. Megvette az összes körülötte lévő házat. A Palo Altoi, 7 millió dollárba kerülő otthonába 2011-ben költözött be. Amikor meghallotta, hogy a szomszédjában található ház eladó, megvette azt és még másik három a környezetében található telket, így összesen 44 millió dollárt költött megvédve ezzel a személyes terét és biztonságát.

10. Mark vegetáriánus volt egy ideig. Az volt a célja, hogy csak olyan állatot eszik meg, amit ő maga vágott le, azonban terve hamar csődbe ment és visszatért a rendszeres húsfogyasztáshoz. Úgy tűnik, hogy még neki se sikerülhet minden.

Borítókép: cnet.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Ezt kapjuk a Maldív-szigeteken 10 millió forintért

Ezt nem tudtad Virgil Ablohról

Ez az Hublot legdrágább órája

A világ legdrágább hamburgere