10 meglepő tény a Rothschildok-ról

A Rothschildok a leggazdagabb család, akik valaha éltek a földön. A 19. században néhány családtag a nemesek közé tartozott. Jelentős szerepük volt a napóleoni háborúkban és Brazília függetlenedésében Portugáliától. Övék volt a világ legnagyobb állat és rovar gyűjteménye. Üzleti érdekeltségük többek között a bányászatban és a borpiacon volt a legnagyobb. Mondunk most 10 dolgot, amit nem tudhattál a Rothschildokról.

1. Szerepük volt Napóleon legyőzésében

Jelentős részük volt a császár Waterloo-i bukásában. A napóleoni háborúk idején már ismertek voltak. A Rothschildok 1813-ban a brit oldalnak nyújtottak pénzügyi segítséget, hogy lezárhassák a háborúkat. A segítség kb 900 millió dollárnak felelne ma meg. Természetesen nem tisztán önzetlen segítség volt. Államkötvényeket vásároltak, amit a győzelemnek köszönhetően 40%-os profittal tudtak eladni később.

2. Részt vettek Brazília függetlenedésében

A 19. Század elején a Brazil birodalom függetlenedni akart Portugáliától, ami automatikusan háborút jelentett. Végül abban állapodtak meg, hogy Brazília függetlenedhet, ha megfizeti az árát Portugáliának. Ekkor került képbe Nathan Mayer Rothschild, aki kifizette az összeget. Brazília ezután rengeteg pénzzel tartozott a Rothschildok cégének, akik a kamatokkal rengeteget kerestek. Az eset jól mutatja a család üzleteinek és a politikának az összefonódását.

3. Tulajdonosok a világ egyik legnagyobb bányavállalatában

A Rio Tinto nevű bányászattal foglalkozó cég székhelye Melbourneben található és a Rothschildok befektetési alapja hozta létre. A cég többek között vasércet, rezet, urániumot, szenet és gyémántot bányászik. Állítólag még Erzsébet királynő is tulajdonos a vállalatban egy privát bankon keresztül.

4. Övék volt a világ legnagyobb állatgyűjteménye

A Rothschild család tagja, Lord Walter megszállottan rajongott az állatokért. Nem igazán akart elkezdeni a bankszakmában dolgozni, ezért szülei múzeumot nyitottak, ahol fiúk el tudott kezdeni a szenvedélyének élni. Összesen több százezer állat és rovar tartozott a gyűjteménybe, ami a mai napig a legnagyobb valaha létezett privát gyűjtemény.

5. Rengeteg összeesküvés elmélet született velük kapcsolatban

Nem szerették a rivaldafényt és mégis elképesztően gazdagok voltak, ami természetesen rengeteg összeesküvéselméletet eredményezett. Az egyik szerint például az Amerikai Titkosszolgálathoz tartoztak. Mások azt állították, hogy olyan titkos közösségeket finanszíroznak, mint például az Illuminati. Talán mondanunk se kell, hogy egyiket se sikerült bizonyítani.

6. Furcsa partikat rendeztek

Néhány fotó és beszámoló mesél a rendezvényekről. Állítólag már a meghívók is titokzatosak voltak, ugyanis csak tükörben volt olvasható a szöveg rajtuk. Megérkezve, az épületen minden lámpa pirosan égett. A vendégeknek állatokat ábrázoló maszkokat kellett viselniük és a szobákat többek között madárkalitkák díszítették.

7. Film és színdarab is szól az életükről

Nem meglepő, hogy az írók figyelmét felkeltette a család története. Az 1934 című film és a Broadway musical, a The Rothschilds részletes betekintést enged a család történetébe.

8. Nagy szerepük van a bor piacon

Több, mint 160 éve aktív szereplői a bortermelésnek. A család rengeteg borvidéket birtokol, leginkább Bordeaux környékén.

9. Egy palotában laktak

Természetesen egy elképesztő otthonban éltek. Rengeteg villát tulajdonoltak a világon, de a leggyakrabban a Franciaországban található birtokukon töltötték az idejüket, amit még 1855-ben építettek. 1975-ben Guy de Rothschild a párizsi egyetemnek adományozta az épületet.

10. Hitelt adtak az Egyesült Államoknak

Az 1920-as években tapasztalt válság nagyon rosszul érintette az USA-t és az országnak pénzre volt szüksége. Megkeresték Nathaniel Mayer Rotschildot, aki segített kifizetni az ország adósságait.

Borítókép: blog.hu

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

„Egy bulvárújság címlapján értesültem arról, hogy nincsen többet műsorom.” – interjú Szulák Andreával a Bóta Café-ban (X)

A VILÁG LEGDRÁGÁBB ALKOHOLOS ITALA EGYENESEN AMALFIBÓL

Az Apple székháza minden képzeletet felülmúl

100 ezer dollárba kerül ez a kutya