10 MUNKAKÖR, AMIT EL FOGNAK VENNI A ROBOTOK

Olyan munkaköröket mutatunk most be, amik várhatóan el fognak tűnni a következő 10-20 évben. Ezek mind kétkezi és gyorsan betanulható munkák. Miután minden munkavállaló fontos része a társadalmunknak, ezért a világnak egy nagyon komoly és nehéz feladata lesz munkát adni annak a sok millió embernek, akiknek a technológiai fejlődés elveszi majd várhatóan a pénzkereseti lehetőséget. A váltásra a piaci alapon működő cégeknél kerül majd sor a leggyorsabban és várhatóan az állami vállalatok várnak majd a legtovább az elbocsátásokkal. Érthető okokból előfordulhat olyan is, hogy bár lenne lehetősége váltania egy cégnek, a megfelelő munkahely mennyiség biztosítása érdekében nem teszi azt meg. Ez leginkább állami vállalatoknál és nonprofit szervezeteknél lesz majd jellemző.

1. Postás

A postások nagyobbik részét minden országban egy állami vállalat foglalkoztatja, ahol valószínűleg törekednek majd rá, hogy minél tovább minél több ember tudjon dolgozni. Fontos azonban megjegyezni, hogy akár a drónok, az önvezető autók vagy a robotok fejlődése biztosan tud majd alternatívát nyújtani az emberek által végzett munka mellett. A nagy házhozszállító cégeknél minél gyorsabbban meg fog történni a váltás.

2. Varró

Itt is 10-20 éves távlatokról beszélünk, azonban teljesen reális jövőkép, hogy a gyártósorok mellett vagy a varrodában egy gép varja majd meg nekünk a ruhánkat. A vállalkozónak vonzó mert nem hibázik, éjjel nappal tud dolgozni és a kezdeti befektetés után olcsóbb, mint egy munkavállaló.

3. Gyorséttermi szakácsok

Amit a világ összes pontján pontosan úgyanúgy és úgyanabban a sorrendben kell elkészíteni, azt minél hamarabb automatizálni fogják. A gyorséttermek folyamatosan dolgozni fognak azon, hogy csökkenthessék fölösleges dolgozóik számát.

4. Mezőgazdasági dolgozók

Bár már ma is egyre nagyobb a gépek aránya a mezőgazdasági munkákban, ez a jövőben biztosan csak növekedni fog. Reális cél, hogy egy gazdaságot munkaerő felvétel nélkül vezessen egy gazda.

5. Iratrendező

A cégek keletkezett iratrengetegének a kezelése is könyebbé válik, ami szükségtelenné teszi majd az iratrendezők által végzett munkát. Akár az is kivitelezhető, hogy az irodavezető kiadja a feladatokat este, hazamegy aludni, majd, amikor másnap reggel megérkezik az irodába mindent a helyén talál, hiszen a robotok éjszaka is tudnak dolgozni.

6. Betanított munkások

Itt is az időspórolás és a pénzspórolás a fő szempont. A cégek nagyobbik része azon dolgozik majd, hogy inkább robotok végezzék el a feladatokat.

7. Irodai gépkezelők

Az irodai gépek közel önállóan tudnak majd működni, nem lesz szükség emberre köréjük. Emellett a fejlődésnek köszönhetően egyre ritkábban is romlanak majd el.

8. Eladók

A nagy szupermarketekben kihelyezett önkiszolgáló pénztárak nem jó előjel az eladók számára. Ez bizony az átfutási folyamat kezdete, ami a pénztárakban állók tömeges elbocsátásával jár majd. Az sem segít, hogy az online értékesítés sok helyen már most, de a jövőben biztosan csökkenteni fogja az offline boltok forgalmát.

9. Banki ügyintézők

Pénzintézetünk netbankjában majdnem mindent el tudunk intézni. A bankok is erre motiválnak minket, hiszen olcsóbban tudjuk intézni online az ügyeink nagyobbik részét. Évről évre kevesebb a bankfiókok száma és folyamatosan növekszik az online bankok forgalma. Talán a banki ügyintézők azok, akik a leginkább érezhetik, hogy megérkezett a jövő.

10. Takarítók

A takarítógépek nem csak a nappalinkat fogják tudni majd kitakarítani, hanem akár egész üzletházakat és irodákat is. Éjszaka, nappal vagy akár folyamatosan, egész nap tudnak dolgozni és fognak is hiszen a takarító céget vezető vállalkozó jelentősen tudja majd csökkenteni a kiadásait ezzel a módszerrel.

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Ő A VILÁG LEGGAZDAGABB EMBERE

Drake autókollekciója nem hagy kívánnivalót maga után

A világ legdrágább autója

Ez az igazság Ferrari és Lamborghini rivalizálásáról