10 MUNKAKÖR, AMIT EL FOGNAK VENNI A ROBOTOK

Olyan munkaköröket mutatunk most be, amik várhatóan el fognak tűnni a következő 10-20 évben. Ezek mind kétkezi és gyorsan betanulható munkák. Miután minden munkavállaló fontos része a társadalmunknak, ezért a világnak egy nagyon komoly és nehéz feladata lesz munkát adni annak a sok millió embernek, akiknek a technológiai fejlődés elveszi majd várhatóan a pénzkereseti lehetőséget. A váltásra a piaci alapon működő cégeknél kerül majd sor a leggyorsabban és várhatóan az állami vállalatok várnak majd a legtovább az elbocsátásokkal. Érthető okokból előfordulhat olyan is, hogy bár lenne lehetősége váltania egy cégnek, a megfelelő munkahely mennyiség biztosítása érdekében nem teszi azt meg. Ez leginkább állami vállalatoknál és nonprofit szervezeteknél lesz majd jellemző.

1. Postás

A postások nagyobbik részét minden országban egy állami vállalat foglalkoztatja, ahol valószínűleg törekednek majd rá, hogy minél tovább minél több ember tudjon dolgozni. Fontos azonban megjegyezni, hogy akár a drónok, az önvezető autók vagy a robotok fejlődése biztosan tud majd alternatívát nyújtani az emberek által végzett munka mellett. A nagy házhozszállító cégeknél minél gyorsabbban meg fog történni a váltás.

2. Varró

Itt is 10-20 éves távlatokról beszélünk, azonban teljesen reális jövőkép, hogy a gyártósorok mellett vagy a varrodában egy gép varja majd meg nekünk a ruhánkat. A vállalkozónak vonzó mert nem hibázik, éjjel nappal tud dolgozni és a kezdeti befektetés után olcsóbb, mint egy munkavállaló.

3. Gyorséttermi szakácsok

Amit a világ összes pontján pontosan úgyanúgy és úgyanabban a sorrendben kell elkészíteni, azt minél hamarabb automatizálni fogják. A gyorséttermek folyamatosan dolgozni fognak azon, hogy csökkenthessék fölösleges dolgozóik számát.

4. Mezőgazdasági dolgozók

Bár már ma is egyre nagyobb a gépek aránya a mezőgazdasági munkákban, ez a jövőben biztosan csak növekedni fog. Reális cél, hogy egy gazdaságot munkaerő felvétel nélkül vezessen egy gazda.

5. Iratrendező

A cégek keletkezett iratrengetegének a kezelése is könyebbé válik, ami szükségtelenné teszi majd az iratrendezők által végzett munkát. Akár az is kivitelezhető, hogy az irodavezető kiadja a feladatokat este, hazamegy aludni, majd, amikor másnap reggel megérkezik az irodába mindent a helyén talál, hiszen a robotok éjszaka is tudnak dolgozni.

6. Betanított munkások

Itt is az időspórolás és a pénzspórolás a fő szempont. A cégek nagyobbik része azon dolgozik majd, hogy inkább robotok végezzék el a feladatokat.

7. Irodai gépkezelők

Az irodai gépek közel önállóan tudnak majd működni, nem lesz szükség emberre köréjük. Emellett a fejlődésnek köszönhetően egyre ritkábban is romlanak majd el.

8. Eladók

A nagy szupermarketekben kihelyezett önkiszolgáló pénztárak nem jó előjel az eladók számára. Ez bizony az átfutási folyamat kezdete, ami a pénztárakban állók tömeges elbocsátásával jár majd. Az sem segít, hogy az online értékesítés sok helyen már most, de a jövőben biztosan csökkenteni fogja az offline boltok forgalmát.

9. Banki ügyintézők

Pénzintézetünk netbankjában majdnem mindent el tudunk intézni. A bankok is erre motiválnak minket, hiszen olcsóbban tudjuk intézni online az ügyeink nagyobbik részét. Évről évre kevesebb a bankfiókok száma és folyamatosan növekszik az online bankok forgalma. Talán a banki ügyintézők azok, akik a leginkább érezhetik, hogy megérkezett a jövő.

10. Takarítók

A takarítógépek nem csak a nappalinkat fogják tudni majd kitakarítani, hanem akár egész üzletházakat és irodákat is. Éjszaka, nappal vagy akár folyamatosan, egész nap tudnak dolgozni és fognak is hiszen a takarító céget vezető vállalkozó jelentősen tudja majd csökkenteni a kiadásait ezzel a módszerrel.

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL WARREN BUFFETTRŐL

Ebből áll Jeff Bezos egy napja

Egy minimalista villa Ibizán, ahova mindig jó hazaérni

Tengerparti luxus villa Ibizán