10 tipp, hogy hatékonyan dolgozz otthonról

A járvány terjedése a legtöbb embert otthonmaradásra kényszeríti, és világ nagy részén szigorú korlátozások vannak. A világ viszont nem állhat le, és a munkaadók többsége otthoni munkavégzésre ösztönzi munkavállalóit. Ez sok szempontból új lehetőséget jelent a munkavállalóknak, de a megváltozott körülmények miatt sokan nehezen alkalmazkodnak a jelenlegi helyzethez.
Ha új neked a home office fogalma, akkor érdemes megfontolnod ezt a 10 dolgot, amit az otthoni munkavégzés hatékonyságának növelése érdekében gyűjtöttünk össze neked.

 

  1. Hozz létre reggeli rutint

Otthoni körülmények között nagy kihívás, hogy leülj az asztalodhoz, és elkezdj dolgozni. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, érdemes kialakítanod egy reggeli rutint, ami úgymond vezeti a kezed, és a munkakezdést a nappalod részévé teszi. Nagyon fontos, hogy legyen megfelelő a sorrend, hogy mit mi után csinálsz, és főleg legyen világos, hogy mi után következik közvetlenül a munka. Ez lehet egy csésze kávé vagy tea elkészítése például, aminek a társaságában már kényelmesen le tudsz ülni. Egy rutin sokkal hatékonyabb, mintha a fali órádat figyelnéd, hogy mikor kell kezdened.

 

  1. Szünetek

Alkalmazd a munkahelyeden alkalmazott szabályokat a szüneteidre vonatkozóan. A legtöbb helyen ez egy egyórás ebédszünetet és két 15 perces szünetet jelent. Ezekben a szünetekben maradj távol a számítógépedtől, és hagyj időt az elmédnek a felfrissülésre. Nem tanácsos ezekben a szünetekben az otthoni teendőkkel foglalkozni, mert utána nehéz visszazökkenni a munkába. Ahhoz, hogy könnyebb legyen a szüneteket tartani, használj olyan alkalmazásokat, mint a TimeOut Macre, vagy Smart Break Windowsra. Ha esetleg van még hátra 20 perc a szünetedből, de már nincs dolgod, akkor inkább menj el egyet sétálni, mert az egész napos otthon ülés kártékony lehet a teljesítményedre.

 

  1. Jelöld ki otthon a munkaterületedet

Ideális esetben az embernek 2 számítógépe van otthon, és az egyiket munkára, a másikat pedig privát tevékenységre használja. Ha ez nem lehetséges, akkor próbálj meg valamilyen rendszert kiépíteni, ahogyan a munkavégzést elkülöníted. Érdemes kijelölni egy külön helyet, ahol dolgozol, és minden munkához szükséges perifériádat és eszközödet ott tartod. Próbálj meg parciókat létrehozni a merevlemezeden, és így mégjobban elválasztva a munkát a magánéletedtől.

 

  1. Tartsd a kapcsolatot a munkatársaiddal

A magány, az elszakadás és az elszigeteltség gyakori probléma az otthoni munkában, főleg az extrovertáltak számára. A vállalatok többsége kínál valamilyen social média platformot, hogy a munkatársak tudjanak egymással beszélni a munkával kapcsolatos dolgokról. Fontos, hogy tudd, hogy mennyi kommunikációra van szükséged ahhoz, hogy megfelelően bevonjanak a munkába, és ne maradj le semmiről. Ez még a legintrovertáltak számára is egy fontos tanács, hiszen, ha eltűnnek otthon, akkor könnyen kiszakadhatnak a közösségből. Természetesen a csetelésben is egyensúlyt kell tartani, mert elterelheti a figyelmet a fontosabb dolgokról.

 

  1. Legyél ott a meetingeken

Annak ellenére, hogy mindenki otthonról dolgozik, a napi meetingek nem maradhatnak el. Ennek megfelelően ezeken nagyon fontos részt venni, de a legjobb az, ha olyan meetingekre is elmész, amelyek csak opcionálisak. Így a feletteseid látják az aktivitásodat, és pozitívabban ítélik meg a munkádat. A hívások folyamán próbálj meg minél aktívabb lenni, de ha csak megfigyelő vagy, akkor ne felejts el mindig köszönni, hogy tudjanak a jelenlétedről.

 

  1. Használd ki a szabadságaidat

Ha nem vagy jól menj betegszabadságra. Ha a betegszabadság a kompenzációs csomagod részét képezi, akkor vegyél ki annyi napot, amennyire szükséged van. Továbbá a lehetséges szabadnapjaidat is használd fel, mivel annak ellenére, hogy nem tudsz sehova se menni, ez jár neked. Ezt nem kihasználni gyakorlatilag kidobott pénz.

 

  1. Keress képzési lehetőségeket

Ebben az időszakban a legtöbb esetben elmaradnak a szokásos céges továbbképzések, de ez nem szabad, hogy elvegye az ember kedvét a tovább fejlődéstől. Az interneten rengeteg oktató anyagot lehet találni különböző oldalakon, amiket érdemes lehet áttanulmányozni, és ezeken keresztül új ismereteket szerezni. A felettesek mindig észreveszik, ha egy munkavállaló proaktív, és több energiát fektet önállóan a munkába.

 

  1. Legyél pozitív

Sajnos a home office alatt az emberek ritkábban beszélnek egymással szóban, és a kollégáink nem mindig tudják az írásban a hangnemünket értelmezni. Ennek megfelelően, amikor szóban egyeztetsz valakivel próbálj meg minél pozitívabb hangnemben beszélni, különben azt hihetik, hogy bunkó vagy. Szomorú, de ez igaz. Tehát érdemes a legjobb hangnemünket elővenni, és pozitívan kummunikálni.

 

  1. Ne légy túl kemény magaddal

A legsikeresebb otthoni munkavégzők rendkívül fegyelmezett emberek hírében állnak. Végül is igen nagy odafigyelést igényel minden egyes irodai munkanap rendhagyó helyről történő eltöltése. Ennek ellenére mindenkivel megesik, hogy elterelődik a figyelme. Ha azon kapod magad, hogy egyik percben dolgozol, a következőben pedig új autót nézel magadnak, ne dorgáld magad túl keményen. Inkább kérdezd meg magadtól, hogy az irodában az emberek ugyan ezt tennék-e. Ha a válasz igen, akkor lazíts kicsit, és térj vissza a munkához. Ne felejtsd el egyensúlyba hozni a munkát és az öngondoskodást, különben azt kockáztatod, hogy kiégsz.

 

  1. Napzáró rutin

Ahogyan rutinnal kezded a napod, rutinnal is zárd. Vezess be valamilyen szokást, amivel a munkanapodat befejezed. A munka befejezése legyen mindig ugyan az a tevékenység, mint például az emailek utólagos átfutása, vagy a tevékenységnapló kipipálgatása. Az ezt követő tevékenységed is legyen mindig ugyan az, mint egy levezető jóga, egy vagy a kedvenc podcastod meghallgatása. Bármit is teszel, tedd következetesen a munkaidő végének a megjelölésére.

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Így épült a világ jelenlegi legmagasabb épülete

10 kérdés, amit fel kell tenned mielőtt gazdag szeretnél lenni

Vasembernek tényleg nagy az óragyűjteménye

A világ legdrágább jachtja minden képzeletet felülmúl