10 dolog, amit nem tudtál a Lamborghiniről

Egyértelmű tény, hogy a Lamborghininek nincs akkora kultusza mint a piros versenytársának azonban mára az egyik legnépszerűbb sportautó gyártójává vált az egész világon. Évről évre folyamatosan növekednek az eladásai és a Ferrarinál gyorsabban valosította meg saját SUV-ját az URUS-t. Jöjjön 10 dolog, amit nem tudhattál a Lamborghiniről.

1. Feruccio Lamborghini fogoly volt a Második világháború alatt

Az olasz légierő tagja lett 1940-ben, ahol felügyelőként a gépek állapotát ellenőrizte. A szigetet, ahol dolgoztak folyamatosan támadták, majd 45-ben teljesen elfoglalták. Lamborghini fogságba került, ahonnan 1 év múlva térhetett haza.

2. A Lamborghini eredetileg egy traktoros cég volt

A Második világháború után Feruccio rájött, hogy nagy igény van a mezőgazdasági gépek iránt és így kezdett el traktorokat gyártani. Az első traktorának elkészítéséhez hadigépek alkatrészeit használta fel. Miután az üzlet hirtelen növekedésnek indult, megalapította a vállalatát 1948-ban.

(lamborghini-tractors.com)

3. A bikaviadalok inspirálták a logót és több autó nevét is

Turistaként az alapító sokat járt bikaviadalokon és az érdeklődése mellett úgy gondolta, hogy ez a motívum adja vissza a leginkább az autóiban rejlő erőt. A Gallardo, diablo, Murcielago mind egy-egy bikának vagy bikafajnak a nevei.

4. Hajóversenyeken is használják a motorjaikat

Ha már ennyire erős motorokat gyártanak, nem akartak megmaradni csak az utakon. A gyorsasági hajóversenyeken gyakran választanak Lamborghini motorokat.

5. A cég csődbe ment, miután Ferruccio eladta

1973-ban az olajválság rengeteg autógyártót rosszul érintett, köztük a Lamborghinit is. A korábbi tulajdonos két svájci üzletembernek értékesítette a vállalatot és 1974-ben nyugdíjba ment. 1978-ban azonban a cég csődöt jelentett. Ezután újra eladták, majd egy ideig volt a Chrysler és egy malájziai befektető csoport tulajdonában is, amíg 1998-ban végül mai tulajdonosához a Volkswagen csoporthoz került.

6. Repülőgépek és bogarak inspirálták az Aventador designját

A cég vezető tervezője Filippo Perini hozta létre az egészen különleges designnal rendelkező autót. Saját bevallása szerint külünböző repülőgépek és bogarak formavilágát tanulmányozta munkája során.

(lamborghini.com)

7. Lamborghini a Ferrari Enzoval való összeveszésük után döntött az autógyártás mellett

A traktorgyártásból megszerzett vagyonát luxusautók vásárlására költötte, így többek között egy Ferrarit is vásárolt. Úgy gondolta, hogy az autók, amiket használ, lehetnének sokkal jobbak is. Ferrariját túl hangosnak tartotta és úgy érezte, hogy a rossz útviszonyokkal sem küzd meg elég jól. Emellett az is problémát jelentett, hogy a kuplungot is túl gyakran kellett cserélnie.

Az 1960-as években egyértelműen Ferrari uralta a luxusautók piacát. Lamborghini pedig úgy érezte, hogy nem kapott elég magas minőséget, és ezt mérnökként jelezte is a tulajdonosnak. Ferrari azonban nem törődött a kritikával, úgy gondolta, hogy Lamborghini biztosan nem ért az autókhoz. Azt mondta, nem érdekli egy traktorgyártó véleménye, és ez pont elég volt ahhoz, hogy Lamborghini elindítsa a saját autógyárát.

8. A cég autókat adományozott az olasz rendőrségnek

A Lamborghini több gallardot is adományozott, amiket bár sokan azt gondolnák, nem autósüldözésekre használnak, hanem sokkal inkább járőrözésre. Az autot valamennyi extrával felszerelték és megkapta az olasz rendőrségnél megszokott festést is.

9. A Lamborghini golfautót készített a vatikánnak

A pápának készült járművet különleges golyóálló üveggel szerelték fel és hosszúideig használták rendeltetésszerűen. Úgy sejtjük, hogy a motort is feljavították egy kicsit.

10. A Pápa is kapott egy Lamborghinit

Ferenc pápa egy Lamborghini Huracant kapott a cégtől 2017-ben. Az autót a papa aláírásával aukcióra bocsájtották és a befolyt pénzt jótékony célokra fordították.

Borítókép: louwmanexclusive.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

10 SZABÁLY A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉLETHEZ

A VILÁG LEGDRÁGÁBB ALKOHOLOS ITALA EGYENESEN AMALFIBÓL

EZÉRT JÓ BEFEKTETÉS AZ ARANY

10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL DAN BILZERIANRÓL