Így keresnek pénzt a világ leggazdagabb emberei

A világon jelenleg több, mint 2200 dollármilliárdos él, 10 éve, 2008-ban kb. fele ennyien voltak. 2018-ban összesen a vagyonuk 9.1 trillió dollárt tett ki, ami elképesztően sok és nagyon gyorsan növekszik, hiszen ez a szám 2017-ben még jóval kevesebb, 7.67 trillió dollár volt. A gyors növekedés egyrészt világgazdaság állapotának köszönhető, ami a 2008-as válság után stabilizálódni tudott, illetve szerepet játszik a technológia fejlődése és az online vállalkozások nagyon gyors növekedése. A világ milliárdosainak nagyobbik része azonban továbbra is teljesen hagyományos iparágakban keresi a pénzét. Megmutatjuk most azt a 10 területet, ahol a világ majdnem összes dollármilliárdosa jelen van és aktívan vállalkozik.

1. Gyártás

Henry Ford T Modellje óta a termékek futószalagos előállítása gyakorlatilag mindenhol megszokottá vált. A vállalkozók vagy saját maguknak vagy másoknak, alvállalkozóként gyártják a termékeket. A piacra belépni igen nagyon tőkeigényes és meg kell küzdenünk az Ázsiában adott alacsonyabb árakkal, azonban hogyha megtaláltuk a tökéletes termékpalettát, akkor stabilan működő céget tudunk építeni.

2. Sport

A legtöbben nem ebben az iparágban gazdagodnak meg, azonban miután megszerezték első dollármilliójukat, egy Nyugat-Európai labdarugó csapat megvásárlása vagy részesedés szerzés egy amerikai sportcsapatban, általában jó befektetésnek bizonyul. A pénzügyi siker azonban itt nem csak a jó üzleti tervtől függ, a játékosok teljesítménye a pályán gyakorlatilag mindenre hatással van, legyen az labdarugás, kosára vagy éppen hockey. Egy sikeresen szereplő csapat, a jegybevételek, a merchandise termékek és a szponzoroktól származó bevételekből tud nyereséges vállalkozást működtetni.

3. Egészségügy

A gyógyszeriparra vagy kórházi berendezések gyártására mindig szükség lesz, méghozzá nagy mennyiségben. Azonban nem titok, hogy valamennyi terméken a kereslet mértéke miatt, kiemelkedően nagy a haszonkulcs és csak ez a szektor 113 dollármilliárdost adott a világnak.

4. Energiaszektor

Az világ energiaszükséglete folyamatos és hatalmas. Nem csoda, hogy a világ legnagyobb cégeinek egy jelentős része energia vállalat, mint például az Exxon Mobil, a PetroChina, a Royal Dutch Shell vagy a Saudi Aramco. Az iparágban rengeteg pénzt lehet keresni, azonban itt is hatalmas hátrány a megfelelő tőke hiánya.

5. Étel & Ital

Az energiához hasonlóan a Földünknek erre is mindig szüksége lesz. A legtöbb, az iparágban működő cég franchise rendszerben működik, aminek köszönhetően sokkal biztonságosabban és sokkal gyorsabban tudnak növekedni. A világ legnagyobb étterem- és élelmiszerboltláncok tulajdonosai, mind ott vannak a világ leggazdagabb embereinek a listáján.

6. Média

A világ leggazdagabb emberei között minden évben ott vannak a világ legnagyobb médiacsoportjainak a tulajdonosai, azonban talán nekik kell a leginkább izgulniuk a jövőjüket illetően. A hírfogyasztás átalakul és egyre olcsóbbá válik tájékoztatni az embereket, ami nem tesz jót a korábbi csatornáknak. A hagyományos tartalomfogyasztási szokások piaci részesedése, mint a tv nézés vagy az újság olvasás gyakorlatilag mindenhol a világon, folyamatosan csökken. A fiatalabbak inkább a YouTube-ot tekintik tvnek, aminek a növekedése elképesztően gyors, a nagy médiavállalatoknak megfelelő választ kell tudniuk majd adni erre.

7. Divat

A világ 10 leggazdagabb embere közül ketten is a divatiparban érdekeltek. Ruhára pénzük egy jelentős részét költi az átlag vásárló és a világ minden részén általában abból a néhány márkából választ, amik közül mindenki más is. Nagyon örülnek ennek a világ leggazdagabb emberei, akik rengeteg pénzt keresnek a divatnak köszönhetően.

8. Ingatlan

Nem tudunk elképzelni olyan időszakot, amikor nem lesznek ingatlanmágnások a dollármilliárdosok között. Lakni, dolgozni, vásárolni mindig kell majd valahol az embereknek és ezt többnyire ingatlanokban tudják megtenni.

(Photo by Timur Saglambilek from Pexels)

9. Technológia

Jelenleg ez a szektor adja a legtöbb új milliárdost. A világ legnagyobb tech vállalatainak a tulajdonosai mind-mind ott sorakoznak a toplistán és töretlenül növelik vagyonukat minden évben és minden jel arra mutat, hogy ez a következő néhány évben biztosan nem fog megváltozni.

10. Befektetések

Az egyik legfontosabb terület. Hogyha nem te vezeted a céget csak tulajdonos vagy, akkkor gyakorlatilag bármelyik iparág teljeítményéből tudsz profitálni. Az elmúlt 50 évben a világ legnagyobb tőzsdeindexei hullámzással néha, de növekedtek, ami rengeteg dollármilliárdost termelt a világnak.

Borítókép: Peng LIU

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A BUGATTIRÓL

15 dolog, amit a gazdagok sosem csinálnak

10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL WARREN BUFFETTRŐL

10 meglepő tény a Rothschildok-ról