A világ 11 legdrágább autója

Vannak autók, melyekre nem csak közlekedési eszközként, hanem műalkotásokként vagy éppen kitűnő befektetésként is gondolhatunk. A designerek vagy a mérnökök által elvégzett munka néha bizony sokkal komolyabb, mint gondolnánk. Sok autó vált ki különös izgalmakat maga körül az alakjuk, a gyorsaságuk vagy éppen a történelmük miatt és ezáltal az áruk is gyakran az egekbe szökik. Olyan listát hoztunk most, aminek az utolsó szereplője is majdnem 3 millió dollárba, azaz közel 900 millió forintba kerül. A legtöbb toplistás autó szuper limitált és gyakran a gyártók még azt is kiválogatják, hogy ki vásárolhat belőlük.

A világ legdrágábban eladott autója címet közel néhány havonta egy újabb jármű kapja meg. Ez annak köszönhető, hogy egy – egy gyűjtő fokozatosan bocsájtja aukcióra régi, veterán autóját. A világ legdrágábban eladott autói általában nagyon ritkák és nagyon idősek.

Azonban mi most nem öreg autókról kiészítjük a összeállítást. Olyan modelleket mutatunk be, melyek újkori árukkal kerültek be a rekorderek közé.

11.: LaFerrari FXX K – 2.7 millió dollár

A normál változat 950 lóerős teljesítményre képes, ez pedig átlépi az 1000-et, pontosan 1,035 lóerős.

(motorauthority.com)

10.: Bugatti Chiron – 2.7 – 3 millió dollár között

A Veyron utódját három millió dollár körüli áron vásárolhatjuk meg egy Bugatti szalonban.

A Volkswagen csoport pénzt és energiát nem sajnálva hozta létre a világ egyik legnagyobb csodájaként tisztelt autót. Sokaknak olyan érzése van, mintha egy műteremben készült volna. Egy biztos, a Veyronnál sokkal erősebb lett a Bugatti új modellje.

Kitünő példája a repülőgép és az autótervezés találkozásának, amivel egy olyan jármű jön létre, ami képes elérni a 431 km/órás végsebességet. A 8 literes, V16-os turbómotor 1500 lóerős, ami 300-al több a Super Sportnál, a korábbi leggyorsabb Veyronnál.

(bugatti.com)

9.: Pagani Huayra BC – 2.8 millió dollár

A Pagani Huayra örököse a legdrágább Pagani autó, amit valaha készítettek. Az autó a cég alapítójának, Horacio Pagani barátjának, Benny Caiola-nak a tiszteletére készült, aki 2010-ben hunyt el. A befektetőként tevékenykedő Benny a világ egyik legnagyobb Ferrari gyűjteményét hozta létre és emellett nagyon szoros barátságot ápolt a Pagani alapítójával is.

Az autót a 2016-os Genfi Autószalonon mutatták be. A 6 literes, V12-es biturbo motorját az AMG segít előállítani és 790 lóerős teljesítményre képes. Emellé az 1218 kilogrammos autó jóval könnyebb is mint a Huayra a karbonszál használatának köszönhetően.

(motor1.com)

8.: Ferrari Pininfarina Sergio – 3 millió dollár

Az eredetileg 2013-ban csak koncepcióautóként bemutatott Pininfarina a cég alapítója fiának állít emléket. Eddig összesen 6 darab készült belőle, így többek között ez is felnyomja az árát. Ez az egyik legdrágább Ferrari, amit valaha készítettek.

Az autó teljesen kézzel készül és egy szénszál keretre építik fel. Levehető a teteje, az oldalablaka, sőt még a  szélvédője is, ami nagyon könnyűvé teszi. A motorja egy 4.5 literes V8-as és 562 lóerős teljesítményre képes. Az autót csak azok vehették meg, akiket a gyártó kiválasztott, így ez a világ egyik legritkább, csak meghívással megvásárolható autója is egyben.

(motor1.com)

7.: Bugatti Veyron By Mansory  – 3.4 millió dollár

A Bugatti Veyron bizonyos verziói még az újabb Bugattit is megelőzik az árukkal. Az 1200 lóerős verziót egy Grand Sport Vitesse Roadsterből építik. Szénszálat használnak a Mansory változat elkészítéséhez, ami többek között új spoilerrel és új LED fényszórókkal érkezik.

(gtspirit.com)

7.: W MOTORS LYKAN HYPERSPORT – 3.4 millió dollár

A cég lebanoni központtal működik, így ez az első arab szuperautó a világon. A többek között a Halálos Iramban 7-ben is látott Hypersport megjelenése eleve nem teszi lehetővé, hogy elbújjunk vele az utcán. Designja semmihez se hasonlítható, olyan mintha a jövő autója korábban közénk érkezett volna. Az autót egy 3,7 literes, duplaturbós, 770 lóerős motor hajtja. A teljesítménye lenyűgözte Abu Dhabi rendőrségét is és be is állítottak egyet az autóflottájukba. A gyors tolvajok elkapásával nem lesz problémájuk, hiszen 0-ról 100ra 2,8 mp alatt gyorsul az autó, a végsebessége pedig 387 km/óra. Már meg se lepődünk azon, hogy a fényszórókhoz gyémántot használtak fel.

(wikipedia.org)

6.: Mclaren P1 LM – 3.6 millió dollár

Ez az utcai változata a csak versenypályán használható McLaren P1 GTR-nak. Mindkettőben egy 3.8 literes, duplaturbós V8-as található, az LM azonban 60 kilóval könnyebb. Pályán akár 1000 lóerős teljesítményre is képes, viszont csak kevesen élhetik át ezt az élményt, ugyanis összesen 5-öt készítettek eddig belőle.

(motor1.com)

5.: Lamborghini Veneno – 4.5 millió dollár

A márka 50. évfordulójára készült modell neve magyarra lefordítva mérget jelent, ami jól látható a formán is. Ezek mellett természetesen gyors is. 6,5 literes v12-es motorja van 740 lóerővel. 0-ról 100-ra 2.9 mp alatt gyorsul. Az autó megjelenése annyira elképesztő, hogy sokkal inkább egy még csak terveken létező járműnek tűnik. Összesen 9 darabot készítettek belőle, az egyik vevő később 11 millió dollárért tudta újraértékesíteni a Veneno Roadstert.

(caranddriver.com)

4.: Koenigsegg CCXR Trevita – 4.8 millió dollár

A Trevita jelentése három fehér. Az elképesztően magas ár többek között annak köszönhető, hogy igazi gyémánttal vonták be a karosszériát. Az eljárás során a szénszálakat gyémántporos gyantával kenik be, ami a hagyományos fekete rostokat ragyogó, ezüstös fehérré alakítja át.

A különleges bevonat alatt egy 4,8 literes V8-as és pontosan 1004 lóerős motor dolgozik, ami garantálja azt a teljesítményt, amit egy ilyen autótól elvárhatunk. Először 3 autót terveztek elkészíteni, amit később 2-re csökkentettek, ugyanis a vártnál nehezebb volt a gyártás a különleges technológia segítségével.

(koenigsegg.com)

3.: Mercedes – Benz Maybach Exelero – 8 millió dollár

Az autó többek között azért kerülhetett fel a listára, mert 1 db van belőle. 2004-ben készült, így ma az újkori áránál jóval többet ér, akár 10 milló dollár körüli összeget is el lehetne kérni érte, ami majdnem 3 milliárd forint. Az autót 700 lóerő és egy duplaturbós v12-es motor hajtja.

(wheelsage.org)

2.: Rolls-Royce Sweptail – 13 millió dollár

Ki más gyárthatna egy ennyire drága autót, ha nem a Rolls-Royce. Egészen az idei évig rekorder volt. Az autóból egy darab van az egész világon. A design megalkotásánál a meglévő autómodelleken kívül yachtok design elemeit is átvették. Az autó minden eleme egyedi és különleges. 4 teljes év kellett az elkészítéséhez.

Természetesen már eladták, ugyanis egy titkos ügyfél, külön megrendelésére készítették. Az autó leginkább a királyok által használt járművekre emlékeztet. A Wraith formái alapján megépített Sweptailben csak két ember tud ülni, viszont teljes panoráma tetőn keresztül élvezhetik a napsütést.

(moneyinc.com)

1.: Bugatti La Voiture Noire – 18.4 millió dollár

La Voiture Noire néven mutatta be a Bugatti a legújabb modelljét. Az autó annyira limitált, hogy összesen 1 darab készül belőle. Egy feltehetően igen csak gazdag vevő külön megrendelésére készítették, így már el is kelt. 18.4 millió dollár, azaz 5,2 milliárd forintos árával a legdrágább új autónak számít.

Az autóval a Bugatti egyik leghíresebb modelljének a Type 57 SC-nek állítanak emléket, amiből összesen négyet építettek még az 1930-as években.

A La Voiture alapját a Chiron adja. A motor ugyanarra a teljesítményre képes: 8 literes W16-os, 1500 lóerő, 1600 Nm nyomaték. Ezzel az autó alig több, mint 2 másodperc alatt gyorsul fel százra.

(bugatti.com)

Borítókép: wsupercars.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Ezt nem tudtad Virgil Ablohról

Ez Gianluca Vacchi titka

EZÉRT MEGY CSŐDBE A VÁLLALKOZÁSOK JELENTŐS RÉSZE

Villa a víz alatt