A VILÁG 10 LEGDRÁGÁBB VÁROSA

A magas megélhetési költségek a világ legtöbb nagyvárosában felmerülnek panaszként. Ez többek között a folyamatosan emelkedő ingatlanáraknak köszönhető. Amikor a világ 10 legdrágább városát vizsgáljuk, egészen meglepő szereplőkkel találkozhatunk. Érdekesség például, hogy a listán nincs rajta egyetlen amerikai város sem.

10. Sydney

A város többek között népszerűségének köszönheti a magas árait. Kedvező klímája sok embert vonzz és egyre több külföldi szeretne itt új életet kezdeni. Az ingatlanárak és a szolgáltatások árai a magas keresletnek köszönhetően folyamatosan drágulnak.

9. Tel Aviv

Izrael többi részéhez képest a városban kiemelkedően magas árakkal találkozhatunk az éttermekben, hotelekben és a boltokban is. Tel Aviv mára már a Közel Kelet egyik legjelentősebb technológiai központjává vált és többek között ezért a világ legnagyobb vállalatai nyitnak itt saját irodát. A turisták számára is egyre érdekesebb a régió, évről évre többen érkeznek az országba.

(elal.com)

8. Koppenhága

Többek között a helyiek kiemelkedően magas fizetése tornássza fel az árakat. A minimálbér az országban 19 dollár óránként, ami azt eredményezi, hogy a vállalkozások számára elképesztően drága a munkaerő. Ez látszik az árakon is, a megszokott összeg sokszorosát fizethetjük ki egy étteremben például.

7. Szöul

Az élelmiszer, a tömegközlekedés és a használati tárgyak megvásárlása nem jelent komolyabb kiadást a városban. Egy saját ingatlan megvásárlása azonban nagyon is. A jól fejleszthető területekből kevés van így a város leginkább már csak felfele tud terjeszkedni. Többek között ennek köszönhetően az ingatlanárak jelentősen megdobják a város átlagos árszínvonalát.

6. Genf

Azt eláruljuk, hogy nem ez az egyetlen város, ami Svájcban található és a listán szerepel. A városban ingatlant vásárolni annyira drága, hogy sokan életük végéig bérlik otthonukat úgy, hogy a havi átlagos bérleti díj is 2000 dollár körül mozog. Nem csak az ingatlanpiac, hanem a mindennapi megélhetés is nagyon drága. Az éttermekben és a boltokban is az itthon megszokott árak sokszorosával találkozhatunk.

5. Oslo

A norvégok nagyon magas átlagfizetésekért dolgoznak. A munkáltatók számára ez nem pénzkidobás, hiszen az egész világon itt az egyik legmagasabb a hatékonysága egy óra elvégzett munkának. A magas fizetések, ahogy Dániában, itt is magasabb árakat eredményeznek az élet legtöbb területén.

4. Hong Kong

A kormány központilag korlátozza az építkezéseket, hogy ezzel is lassítsa a város túlnépesedését. Ennek köszönhetően azonban az ingatlanárak szárnyalnak és nagyon nehéz ingatlanhoz jutni. Például az egész világon itt a legdrágább irodát bérelni.

(unsplash.com)

3. Zürich

Az okok ugyanazok, mint Genfben. A ország banki szolgáltatásai és a gyönyörű tájak kellően vonzóvá teszik az országot a turisták és a külföldi befektetők számára, így a közeljövőben nem is nagyon fog változni a kialakult helyzet.

2. Párizs

A világ egyik legkedveltebb úticélja a turisták számára. A város jelentősége a brexitnek köszöhetően növekedni fog az elkövetkező időszakban. A rengeteg letelepülni vágyó miatt az ingatlanárak szárnyalnak és a legtöbben az agglomerációban kénytelenek otthont választani maguknak.

1. Szingapúr

A város Ázsia egyik legjelentősebb pénzügyi és technológiai központjává vált az elmúlt évtizedekben. Ennek köszönhetően rengetegen érkeznek a városállamba lakni rövidebb vagy hosszabb távra is. A beépíthető területek száma véges, így az ingatfejlesztés drága. Ahogy eddig majdnem mindegyik toplistás városban, itt is drágán tudunk csak lakáshoz jutni. Emellett a városnak meg kell küzdenie a megfelelő minőségű víz és munkaerő hiányával is. Energiaellátásának 80%-a import, mezőgazdasága pedig közel egyáltalán nincs, így az elfogyasztott élelmiszerek több mint 90%-át is külföldről hozzák be.

(cnbc.com)

Borítókép: checkfelix.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

10 SZABÁLY A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉLETHEZ

Ford GT – könyörögnek, hogy megvehessék

10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL MARK ZUCKERBERGRŐL

Ekkora most a vagyona a Reszkessetek betörők sztárjának