Ezért gazdag Dubai

Dubai az Egyesült Arab Emirségek legnépesebb városa és többek között a világ legmagasabb épületének az otthona is. A Burj Khalifa 828 méter magas és megépítése több, mint 4 milliárd dollárba került. Magassága miatt, hamar a világ egyik leghíresebb modernkori épületévé vált. Ha ebből az elképesztő magasságból leérkezünk a földre, az utcákon rengeteg luxus és sportautóval vagy luxusmárkák üzleteivel találkozhatunk. Dubai jelenleg a világ egyik legfényűzőbb városa úgy, hogy néhány 10 éve ebből még semmi sem látszott. Eláruljuk, hogy mi a titka ennek az elképesztően gyors fejlődésnek.

Az Egyesült Arab Emirátusok 7 emírségből áll, melyek közül mindegyik a saját törvényeivel rendelkezik. A terület mindig is a nemzetközi kereskedelem egyik közkedvelt célpontja volt, hiszen az Ázsia és Afrika körül közlekedő hajók számára a Perzsa-öbölnek köszönhetően könnyen megközelíthető.

(wingbuddy.com)

Azonban az igazi megváltás az 1950es évek végén következett, amikor elképesztő olajmezőt találtak Abu Dhabi környékén, ami egyben az Emirátusok fővárosa is. Jelenleg itt található a világ olajtartalékának 10 %-a. Elképesztő mennyiség az ország méretéhez képest. A kőolaj exportja jelenleg 400 milliárd dollárral járul hozzá az ország éves GDP-jéhez, ami a Magyar GDP több mint 3szorosa.

Sokan rosszul gondolják, hogy közvetlen Dubaiban rengeteg olaj található. Az, hogy ez nem igaz, abból is látszik, hogy Dubai gazdasági teljesítményének mindössze 1 százaléka származik az olajkereskedelemből. Kérdéses, hogy akkor minek köszönhetően épült meg ez a hatalmas város.

Dubainak régóta kiemelkedően jó a kapcsolata az Egyesült Királysággal. Ez a lehetővé tette számukra, hogy kitünő üzleti kapcsolatokat és befektetéseket hozzanak létre nyugaton. A 2000-es évek elején külföldi befektetők először kezdtek el megbízható befektetési célpontként tekinteni az országra és így jöhettek létre olyan projektek, mint például a világ legnagyobb felhőkarcolója.

Azóta a turizmus, a kereskedelem és az ingatlanpiac szárnyal Dubaiban. 2014-ben bekerült a világ top 5 leggyakrabban választott uticéljai közé. Az idetelepülő cégek számára vonzzó, hogy nincs társasági adó. Csak az olajtársaságoknak és a külföldi bankoknak kell fizetniük.

Dubai tündöklését egyedül a 2008-as gazdasági válság tudta eddig megállítani, amikor több 100 építkezést kellett egyszerre leállítani. Azóta a város újra szárnyal és majdnem mindenből itt szeretnék megépíteni a legnagyobbat.

Borítókép: atom.mu

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

A VILÁG 5 LEGMAGASABB ÉPÜLETE

Ilyen az, amikor egy világmárka flagship boltot nyit.

TÖBB MILLIÓS ELHAGYOTT LUXUSAUTÓK TITKA

Ezért ér ennyit az Apple