Ezt nem tudtad az Apple-ről

A világ legértékesebb vállalata elképesztő gyorsasággal növekedett az elmúlt évtizedben és talán most tűnik először úgy, hogy lassul ez a folyamat. Ez a vállalat hozott létre olyan mindent megváltoztató termékeket, mint a mac, az iPhone vagy éppen az iPad. Steve Jobs a világ legtöbb vállalkozója számára példakép és legenda, akinek a munkája erős hatással volt a világ megváltozására. Mondunk most 10 dolgot, amit nem tudhattatok az Apple-ről.

1. Nem csak Steve Jobs alapította céget

Az Apple megalakulásával kapcsolatban a legtöbben Steve Wozniak és Steve Jobs nevét ismerik, akik Woz szüleinek a garázsában hozták létre a céget. Volt azonban egy harmadik társuk is, Ronald Wayne, aki Jobs barátjaként segítette a munkájukat. A folyamat során megijedt tőle, hogy elveszíti a befektetését. Részesedését 800 dolárért adta el a két társalapítónak. Rosszul döntött, ugyanis ma 40 milliárd dollár lenne a vagyona.

2. Egy számológép árából indult a cég

Jobs a Volkswagen mikrobuszának, Woz pedig a számológépének az árát adta be a cégbe. Furán hangzik, de a számológép még a volkswagennél is többet ért akkor. Akkoriban nagyon ritkák voltak a számítógépek és egy programozható számológép annyit ért, mint a súlya aranyban.

3. Steve Wozniak a mai napig az Apple-nél dolgozik

Woz sosem szerette meg a cégvezetést és utálta a menedzsment tevékenységgel járó adminisztrációkat. 1987-ben hivatalosan is abbahagyta a teljes állást, de továbbra is a cég alkalmazottja maradt. Leginkább az Apple nagyköveteként tevékenykedik, amiért 120 ezer dollárt kap évente kiegészítve a cég részvényeinek osztalékából származó jövedelmét.

(theverge.com)

4. Csak repülőn szállítják a termékeiket

A kínában elkészült eszközök csak repülőn utazhatnak tovább. A cég nem hisz a hajóval történő szállításban és így az átlag 30 napos utazási idő helyett 15 órán belül megérkeznek a termékek. Az Apple elve szerint a hajókkal sokkal több baleset is történik, mint a repülőkkel, így biztonságosabb megoldásnak is tartják.

5. Steve Jobs utálta a Macintosh nevet

Jobs Jef Raskin Macintosh projektjében vett részt. Raskin a kedvenc almatípusáról nevezte el termékét. Jobs projektnévnek megfelelőnek találta, azonban a piacra túl cukinak gondolta. Amikor nem volt bent Jef a cégnél Jobs megpróbálta bicycle-re, azaz biciklire változtatni a nevet, azonban kollégái leszavazták.

6. A fehér színt sem szerette Jobs

Az első Mac-ek szinte mind fehérek voltak, Jobs azonban nem volt elégedett először a színnel. A Jony Ive (ájv) által mutatott alternatívák viszont még kevésbé tetszettek neki, így megmaradtak ennél a színnél.

(techradar.com)

7. Az egész cégnél hisznek az jól azonosítható öltözékben

Jobs ikonikus fekete garbós pulcsija, farmerja és edzőcipője hatására a cég új arcai is igyekeznek általában hasonlóan öltözködni. Ive például, a designért felelős vezető mindig ugyanabban a pólóban van, amikor a nyilvánosság elé áll.

8. Egy titkos játék volt az első iPodban
 
Ha a center gombot hosszan lenyomva tartottuk, megjelent egy játék, amit zenehallgatás közben játszhattunk. Bár senki nem ismerte el, hogy ő készítette a játék Jobs és Wozniak korábbi fejlesztése volt, amin még egy korábbi, Atari nevű cégüknél dolgoztak együtt.

9. Ők adtak el először digitális kamerát

1994-ben ők hoztak a piacra először színes, digitális kamerát, amit Apple QuickTake 100-nak hívtak. Bár a termék forradalmi volt, üzletileg nem lett sikeres. Összesen csak 8 darab képet lehetett vele készíteni, nem túl jó minőségben mai árakon számolva 1200 dollárért.

10. A cégben több a készpénz, mint az Egyesült Államok kincstárában.

A tech vállalat egészen elképesztő mennyiségű pénzen, közel 200 milliárd dolláron ül rajta. Sokan találgatják már, hogy mikor kezd felvásárlási hadjáratba a rendelkezésre álló tőkéjéből.

Borítókép: pxhere.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Nézz be Kanye West és Kim Kardashian otthonába

GASZTRONÓMIAI LUXUSKIRÁNDULÁSOK

10 dolog, amit nem tudtál a Porscheról

Így duplázd meg a pénzed