Ezt nem tudtad New York-ról

New York a világ egyik leglátogatottabb és legismertebb helyszíne. A filmek egy jelentős része itt játszódik és többek között emiatt a legtöbb nevezetességét talán senkinek se kell bemutatni. A városnak vannak azonban kevésbé ismert részei is. Sok olyan esemény történt itt, amikről kevesen hallottak. Mondunk most néhány érdekességet a városról, amit nem tudhattál.

1. Van egy titkos vonatállomása

A Waldorf Astoria Hotel New York egyik leghíresebb szállodája. Az épület egy titkos vonatállomás fölé épült, amit 61-es vágánynak hívnak. Ez a vágány a Grand Central Terminál kiterjesztése, ami mindössze néhány utcára található a hoteltől. A Track 61-et állítólag a 30-as években építették Franklin D Roosevelt számára, aki ezen a titkos bejáraton keresztül érkezett a hotelbe, hogy elrejtőzködhessen a nyilvánosság elől. Erre leginkább bénulásos betegsége miatt volt szükség. Külön vagont is készítettek számára és az állomásról egy lift vezetett a hotel garázsába, ami képes volt rá, hogy az elnöki limuzint szállítsa. Amikor az elnök 1945-ben hirtelen meghalt, az állomás leállt.

A hotel utcájában egy titkos bejárat is található, ami egyenesen a lifthez vezet, ez emlékeztet arra, hogy valami a mai napig található a föld alatt. Az állomást egyébként nem csak az elnök használta, hanem például megfordult itt az amerikai hadsereg tábornoka John J Pershing is 1938-ban. Roosevelt halála után a Track 61-et megnyitották a közönség számára is, 1946-ban dízelmozdony kiállítást, 1948-ban pedig divatbemutatót rendeztek itt. Azt beszélik, hogy használták még rendeltetésszerűen is, például, amikor Gerorge W Bush az Astoriában szállt meg, folyamatosan készenlétben állt lent számára egy vonat, hogyha esetleg hirtelen menekülnie kellett volna a hotelből.

2. Ez volt a kelet Hollywoodja

Az amerikai filmgyártás központja New Yorkban volt, mielőtt az 1930-as éve elején megszületett volna Hollywood. A legnagyobb filmes vállalatok, mint például a Paramount Pictures, mind New Yorkban üzemeltetették a központjukat. A Kaufman Astoria Studió a filmmúzeum szomszédjában volt található, ami az egyetelen olyan múzeum az országban, ami filmgyártás művészetét, történetét és technológiai hátterét mutatja be. 130 000 db tárgyat őriznek itt, amik valamilyen módon a filmgyártáshoz kapcsolhatóak. A városban található Central Park több mint 300-szor szerepelt különböző filmekben, így ez a világ leggyakrabban választott forgatási helyszíne. Először 1908-ban vettek fel itt részeket a Rómeó és Júliához.

3. Renegeteg különleges állat él itt

Talán meglepő, de a metropolisznak igencsak gazdag az állatvilága. Úgy tűnik nem akadály számukra a betondzsungel és az erdők nyújtotta környezet hiánya. Itt élnek az egész világon a legsűrűbben sólymok, akik általában hidakra és felhőkarcolókra építik a fészkeiket.

A város parkjai több ezer különböző állatnak adnak otthont. Több száz különböző madárfaj mellett található itt például fehérfarkú szarvas, pamutfarkú nyúl és itt él a világ egyik legnagyobb édesvizi teknőse is.

Bronxban található többek között oposszum, de élnek itt még csíkos borzok és denevérek is.

4. Itt lesz a világ első földalatti parkja

A high parknak, ami egy elhagyatott áruszállítóvasúti sínen épült elképesztő sikere van. Ezt látva döntöttek úgy a városvezetők, hogy megépítik a The Lowlinet, ami 2021-ben készül el és ez lesz az első földalatti park az egész világon. Egy 1908-ban épült terminálba lehelnek újra életet. A visszatükröződő felületeknek köszönhetően természetes napfény fogja megvilágítani a területet. Nagy szükség van a fejlesztésre, ugyanis Manhatten legkevésbbé zöld területén fekszik.

5. Itt van a Nyugat legnagyobb Kínai negyede

Az első emberek az 1800-as években érkeztek meg Kínából a Manhattanben található Kínai negyedbe. Ekkor még ez a része a városnak a Five Pointshoz tartozott, ami New York egyik nyomornegyedének számított, ahol leginkább a bűnözés volt jellemző. Először Charles Dickens írt erről a részéről a városnak az útinaplójában amerikai jegyzetek címmel, ami sok középosztály és felsőközéposztálybelit arra motivált, hogy eljöjjön és megnézze a környéket. Ma már közel 150,000 ember tölti itt a mindennapjait és összesen 574,900 kínai ember él a városban. A Negyeden kívül a legtöbben Queensben élnek, ami a leggyorsabban növekvő kínai közösség Ázsián kívül.

6. Van egy suttogó mennyezet a Grand Central Terminálnál

A világ legnagyobb vonatállomásánál található egy árkádsor az Oyster (ojszter) bár és étteremnél. Ez a város egyik legrégebbi étterme és híres a finom tengeri ételeiről és a boltíves csempézett mennyezeteiről. Hogyha az árkádok két oldalához állunk, könnyedén meghallhatjuk a másik oldalon álló mondanivalóját, még hogyha suttog is. Állítólag Charles Mingus, az amerikai jazz legenda így kérte meg felesége kezét.

(lostnewengland.com)

7. A Coney Island strandja Brightonról kapta a nevét

Hasonló történelme, topográfiája és a déli fekvése is közös pont a híres angliai tengerparti resorttal.

New Yorkot az 1660-as években foglalták el az angolok és az 1830-as és 1840-es évek környékén kezdett el jelentősebb turisztikai célponttá válni a Coney Island. Ez annak volt köszönhető, hogy megépült az a híd, ami összeköti New York-kal. A gyorsabb utazási idő, amelyet a gőzhajók és a fejlődő úthálózat tett lehetővé, hamar népszerű üdülési központtá tette a helyet a Manhattenben, Brooklynban és más, New York állambeli városok lakóinak számára. Ezért keztek el egy jelentős tengerparti strandrészt építeni, amit 1878-ban Brighton Beachnek neveztek el az Angliai Brighton után. Ekkor a londoni lakosok Angliában már rendszeres jártak Brightonba nyaralni, ugyanis 1841-ben elindult a két várost összekötő vasút.

Hasonlóan Angliához, a Coney Islanden is nyitottak egy hatalmas hotelt, a Hotel Brightont, amit leginkább a felsőközéposztálybeli vendégek látogattak. Ekkor épült meg az a 120 méter magas pavilon is, ami a Brightonban található Royal Pavilon tiszteletére készült. De ekkor fejezték be a sétányt és az angliai városhoz hasonló mólót is.

Coney Island a mai napig a város tengerparti resortjaként működik. Vidámparkjuk 50 különböző hullámvasútat és egyéb látványosságot tartogat a látogatók számára és itt épült meg nem rég a Ford Amphitheater (amfiteáter) is, ami egy 5000 fős nyitott koncerthelyszín.

8. Van angol negyede a városnak

A legtöbb városnak van Kínai negyede, de előfordulnak olyan részek is, ahol sok olasz vagy esetleg görög ember él. New York talán az egyik első város a világon, ahol megszületett egy városrész, ahol leginkább angolok élnek és az ő termékeiket lehet megvásárolni. A Manhattanben található, egyre divatosabb West Villageben helyezkedik el a Greenwich (grinics) Sugárút, ami az egyik legnépszerűbb célponttá vált az angol teára vagy reggelire vágyók körében.

A legnépszerűbb hely a Tea and Sympathy, ami egy tradicionális angol teázó, ahol a legnagyobb brit hírességek is megfordultak már. Járt itt David Bowie és Kate Moss is, aki állítólag 17 éve törzsvendége a helynek. A látogatók anglia klasszikus ételeit élvezhetik a klasszikus délutáni teával, amihez pogácsa és krém is jár.

Ezenkívül vásrolhatunk még a negyedben fish and chipset és minden mást, ami tipikusan angol, hiszen külön tematikus boltok találhatóak itt, gyakorlatilag minden termékre. A terület még nem kapta meg a hivatalos Little Britain azaz Kis Britannia jelzőt a várostól, pedig többek között Sir Richard Branson és Mischa Barton is ezért kampányolt még 2007-ben.

9. Van egy vízesés a Central Parkban

Az északi erdő, egy 16 hektáron elterülő rész, ami a park része. Itt kiszabadulhatunk egy kicsit a városi rohanásból és zajból és élvezhetjük a nyugalmat és a csendet. Itt található a terület egyetlen patakvölgye is és egy vízesés is, ami egy megduzzasztott tóbol jött létre.

10. Itt volt az Egyesült Államok első kórháza

A városnak régóta az egyik legnagyobb látványossága egyértelműen a Szabadság Szobor, ami a Szabadság Szigetén fekszik. Ugyanezen a szigeten található egy elhagyatott kórház is, ami korábban a városba bevándorlók számára nyújtott egészségügyi segítséget. Gyakran betegen vagy gyenge fizikai állapotban érkeztek meg és itt kellett gyógyulniuk addig, amíg olyan állapotba nem kerültek, hogy beléphessenek a városba és ezáltal az országba is. Ez volt az USA első nyílvános kórháza és ezáltal sokáig a legnagyobb is. 1930-ban fejezte be a működését és 1954-re teljesen elhagyatottá vált. 1990-ben a fő épületet felújították és kórházként nyitották újra. Az elhagyatott részeket 2014 októberében nyitották meg és túrákat szerveznek a látogatók számára.

11. Lehetőség van surf-özni a városban

A városban metróval és autóval is rengeteg gyönyörű tengerparti strand érhető el. Ilyen például a Rockaway Beach és a Long Beach melyek New York két surfüzésre alkalmas strandjai. Úgy élvezhetjük itt a hullámokat, hogy utána 1 órán belül újra az irodánkban lehetünk. Többek között ezért is lenyűgöző ez a város.

Borítókép: pxhere.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Floyd Mayweather elképesztő autókollekciója

Gálvölgyi János és felesége, Gálvölgyi Judit voltak a Bóta Café vendégei! (X)

EZÉRT JÓ BEFEKTETÉS AZ ARANY

Elindult Magyarország első luxus piactere