10 dolog, amit nem tudtál a Rolls-Royce-ról

Egy olyan autómárkáról hoztunk most érdekességeket, amit sokan csak az autók királyának neveznek. Az Rolls orrából kiemelkedő angyal minden autó rajongó számára boldogságot okoz, azonban csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a garázsukban álljon egy. A világ leggazdagabb emberei általában vásárolnak maguknak, hogy aztán a hátsó ülésről kiszállva, kellő méltósággal érkezhessenek meg egy rendezvényre vagy vacsorára. Mondunk most 10 dolgot, amit nem tudhattatok a Rolls-Royce-ról.

1. A Spirit of Ecstasy nevű angyalt egy szeretőről mintázták

Eleanor Thornton és egy autómániás férfi között régóta húzódott titkos viszony. A férfinak rengeteg pénze volt és megfelelő orrdíszt keresett az autójára. Egy szobrászt kért fel, hogy elkészítse Eleanor mását az autójának orrára. Az első szobron az angyal még eltakarta a száját ujjaival, ezzel is jelezve titkos viszonyukat. Annyira illet az autóhoz, hogy a Rolls azóta is használja.

2. A Spirit of Ecstasy joga 40 millió dollárt ért

Amikor a BMW megvette a Rolls-Royce-t 2002-ben az angyal használatának joga még a Volkswagen csoportnál volt, amiről 40 millió dollárért volt hajlandó lemondani.

3. Charles Stewart Rolls volt az első brit, aki repülőgép balesetben halt meg

A cég társalapítója imádta a repülést, azonban ez később a vesztét is okozta. A Wright Flyer nevű gép 1910 Július 12-én zuhant le.

4. Az első Rolls-Royce összesen 10 lóerős volt

Az első Rolls-Royce-t Henry Royce készítette kézzel 1904-ben. Az 1.8 literes motor egy 3 sebességes manuális váltóval működött.

5. Eredetileg rally autókat készítettek

Még saját versenyük is volt. Az 1913-as Rolls-Royce Alpenfahrton 19 különböző alpesi úton versenyeztek. Ezeket egyébként a mai napig megrendezik, amiken használhatsz új vagy régi autót is.

(origo.hu)

6. Csak a Második világháború után kezdték el saját maguknak gyártani a karosszériákat

Az alvázat és a motorokat cégen belül gyártották, azonban a karosszériákat alvállalkozók szállították számukra. A második világháború után átstruktúrálták a céget és elkezdtek mindent maguknak készíteni.

7. A belső tér kialakításához a mai napig alig használnak gépeket

Amikor beülünk és körbenézünk, majdnem minden, amit magunk körül látunk, kézzel készült. Természetesen a hátsó ülésben található pezsgőhűtő nem.

8. Az R nevezetű repülőgép motorjuk a világ leggyorsabbja volt

Egy Supermarine S6B-t hajtott, ami akár 643 kilométer/órás teljesítményre is képes volt. 1931-ben ez rekordnak számított és meg is nyerték a Schneider Trófea nevű versenyt.

9. Egy ideig az ő motorjuk hajtotta a világ leggyorsabb földi járművét

Az 1930-as években az R motort egy Blue Bird nevű járműbe rakták, ami 482 kilométer/órás teljesítményre volt képes.

10. Egy ideig Amerikában is gyártottak

A Rolls-Royce 1921 és 1931 között üzemeltetett gyárat Springfieldben, Massachusetts államban.

Borítókép:press.rolls-roycemotorcars.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

15 dolog, amit a gazdagok sosem csinálnak

Íme Cristiano Ronaldo autókollekciója

10 hiba, amit nem szabad elkövetned vállalkozóként

10 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL KARL LAGERFELDRŐL