CÉGEK, AMIKET KINYÍRT A TECHNOLÓGIA

A technológia fejlődése egyre gyorsabb. Ez szinte mindenre hatással van, beleértve a mindennapi szokásainkat is. Nem örülnek ennek azok a cégek, akik nem erre építették fel üzleti modelljüket. Sokan tudnak időben váltani és utolérik a korukat, sokan azonban nem. Hoztunk most 8 olyan céget, amik csődbe mentek a technológia fejlődésének hatására.

1. Eastmann Kodak

A Kodak kamerákat használta majdnem mindenki fényképezésre. Az eszközhöz olcsón hozzá lehetett jutni és a bele való filmek megvásárlásakor realizált extra profitot a cég. Azonban a technológia teljesen lemaradt a fejlődésben és többek között az okostelefonok megjelenésének köszönhetően gyakorlatilag hasztalanná is vált a szolgáltatása. A cég 2012-ben jelentett végleges csődöt. Érdekesség, hogy a digitális kamera ötlete már az 1970-es években felmerült a Kodakon belül, azonban a főnökök nem láttak elég potenciált benne és így nem indították el a projektet. A cég átalakult és bár jóval kisebb forgalommal, de továbbra is működnek. Nyomtatást és grafikai megoldásokat nyújtanak vállalatok számára.

2. Polaroid Corporation
 
Szintén egy fotózással foglalkozó vállalat, ami áldozatául esett a digitális kornak. Korábban elképesztő népszerűségnek örvendtek a cég termékei, hiszen a fotók azonnal elkészültek. A legtöbb ügyfelük digitális megoldásra váltott és 2001-ben csődöt kellett jelenteniük.

3. Blockbuster Inc.
 
A cég videókölcsönzőket üzemeltett. A mára már egyeduralkodó Netflix eredetileg videókazetták és dvdék postázásával, majd a mai streaming megoldásával rombolta le teljesen a Blockbustert. A vállalat 2010-ben kénytelen volt csődöt jelenteni.

4. Borders Group

A kereskedelmben is változást hozott az internet, aminek köszönhetően a fizikai boltok forgalma folyamatosan csökken. A cég könyvesboltjai nem élték túl többek között az Amazon nyomását és 2011-ben csődbe mentek.

5. Toys R Us

A világ legnagyobb játékbolt láncának nem rég kellett csődöt jelentenie. Eredetileg ők lettek volna az Amazon kizárólagos játékbeszállítói, azonban egy jogi vita miatt 4 év után megszűnt az együttműködés. Ezalatt a Toys R Us elkésett és jelentős hátránnyal kezdte el kiépíteni webshopját. A cég teljesen eladósodott és 2017 óta fokozatosan elkezdték abbahagyni a tevékenységüket.

6. Pets.com

A cégnek a dotkomlufi kipukkadása vetett véget. Háziállatokhoz árultak kiegészítőket és tápot. Bár kezdetben nagyon nagy növekedést tapasztaltak végül 300 millió dollárnyi befektetés égett el a projektben. Rengeteget költöttek marketingre, azonban nem figyeltek rá, hogy kiépítsék a megfelelő rendszert, ami fedezni tudja a növekvő forgalmat.

7. Tower Records

Ez volt az első cég, ami CD-kre és kazettákra szakosodott boltláncot hozott létre, majd később ők voltak az elsők, akik ilyen típusú webshopot indítottak tower.com néven. 2004-ben már nem tudták felvenni a versenyt az online zeneszolgáltatókkal, ezért a cég csődbe ment.

8. Compaq

A cég volt a 80-as és 90-es évek legnagyobb pc eladója és részt vettek az első IBM PC legyártásában is. Nem tudták tartani az árversenyt a Dellel, ezért végül 2002-ben el kellett fogadniuk a HP 25 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A Compaq brandet egészen 2013-ig használt a HP.

Borítókép: pxhere.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Minimalista villa Svédországban

Elindult Magyarország első luxus piactere

Fagylalt 7 millió forintért

A VILÁG 10 LEGDRÁGÁBB VÁROSA