Ő A VILÁG LEGGAZDAGABB EMBERE

Az elmúlt 25 évben Bill Gates, a Microsoft alapítója egy-két rövidebb időszak kivételével a Forbes által készített, a világ milliárdosait összegyüjtő listán általában az első helyen állt. Igaz volt ez egészen 2017 nyaráig, amikor először kezdte tartósabban megelőzni Jeff Bezos az Amazon alapítója, majd novemberben egyértelműen átvette a vezetést. Az 54 éves üzletember videónk készítésekor a maga 112 milliárdos vagyonával 22 milliárd dollárral gazdagabb, mint a jelenlegi második Bill Gates. Minden kérdést megválaszolt ezzel, ő jelenleg a világ leggazdagabb embere.

A Microsoft alapítójáról a legtöbben tudták, hogy kicsoda, azonban Jeff Bezosról eddig viszonylag keveset lehetett tudni. Az elmúlt kb. 25 évben elképesztő szorgalommal építette vállalkozását a világ legnagyobb online áruházává és mi most megmutatjuk, hogy ki ő és hogy érte el mindezt.

Jeff Bezos 1964 januárjában született Új-Mexicóban, majd Houstonban nevelkedett egyetemista koráig. Fiatal korában az ürkutatás és a Star Trek világa keltette fel leginkább az érdeklődését. Ahogy idősödött, egyre mélyebben foglalkozott a technológiával és annak újdonságaival. Fiatalkorában robotkart épített, amivel zárva tarthatta szobáját a testvérei elől. Az életútja egyenesen a Princeton egyetemre vezetett, ahol gépészetet és infomatikát tanult.

1986-ban lediplomázott és ahelyett, hogy mérnöknek ment volna, 8 évet a Wall Streeten dolgozott. Ezután alapította meg az Amazont 1994-ben, azzal a vízióval, hogy online könyváruházat nyit. Anyagilag nem szorult rá, hogy más munkahelyet keressen, hiszen nagyon gyorsan, nagyon magas pozíciókba küzdötte fel magát a wall streeten. Mégis ez a döntés változtatta meg teljes egészében az online kereskedelmet, a könyvipart, filmipart, televízióipart és még sorolhatnánk, hiszen ma közel mindent, amit pénzért meg tudunk venni, az Amazonnál is lehet kapni. Jeff Bezos másik cége a Blue Origin ürtechnológiával foglalkozik és célja, hogy emberek éljenek és dolgozzanak az űrben. 2013-ban felvásárolta a Washington Postot, ami az egyik legnagyobb példányszámban eladott nyomtatott napilap az Egyesült Államokban.

(newscult.com)

Jeff Bezos egy egyszerű ötletet a garázsból a világ legnagyobb online piacterévé épített. Mindenkinél előbb jött rá az internet elképesztő erejére és a lehető leggyorsabban lépett. A garázsában megalapított cég első neve Cadabra volt, azonban a név bonyolultsága miatt, ezt hamar az Amazon váltotta fel. A névválasztásnak több oka is volt: a legtöbb listán az A kezdőbetű miatt előrekerültek és a folyó nagysága tökéletesen jelképezte, hogy milyen hatalmas áruházat szeretnének építeni.

(racked.com)

1995-ben egy csengőt helyeztek el az irodájukban, ami csengetett minden leadott rendelés után, azonban annyi rendelés jött, hogy a csengőt hamar ki kellett kapcsolni. 95 szeptemberében 20 ezer dollár volt a havi forgalmuk.  1997-ben pedig a céget már 400 millió dollárra becsülték. 1999-ben Jeff Bezos magánvagyonát 10 milliárd dollárra becsülték és a Time magazin az év emberévé választotta.

Nem sokkal a sikerek után a dotkom lufi kipukkadása elbizonytalanította a befektetőket az Amazon piacképességével kapcsolatban és sokan szintén csak egy buboréknak tartották.
A weboldal rengeteg versenytársa csődött jelentett, az Amazon azonban inkább előre lépett egyet és több különböző területen kezdett márkaépítésbe. Elindította az Alexa-t, a Kindle-t, de ekkor indult a prime szolgáltatásuk is, ami egy továbbgondolt törzsvásárlói program volt.

(inc.com)

A döntés bejött, átvészelték a dotkomlufit és az amazon értéke folyamatos növekedésbe kezdett, annak ellenére, hogy a vállalat profitja továbbra is elenyésző maradt.

Az Amazont pont az az egyszerűség teszi nagyszerűvé, ami mögött a világ egyik legjobban szervezett rendszere és egy zseniális üzletember Jeff Bezos áll.

Borítókép: fortune.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

A VILÁG LEGDRÁGÁBB PÓLÓJA

98 millió dolláros penthouse New Yorkban

India kincsei

10 kérdés, amit fel kell tenned mielőtt gazdag szeretnél lenni