Ezekben kell fejlődnöd, ha többet akarsz keresni otthonról

Sokan gondolják úgy, hogy a technológia fejlődése jelentősen csökkenteni fogja a hagyományos irodákban vagy teljes állásban dolgozók számát. Előtérbe kerül majd a távmunka vagy a részmunkaidős állás. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a kommunikáció és a feladatok meghatározása szinte teljes egészében megoldható az internet segítségével. Természetesen egy személyes megbeszélés hatékonyságát sose fogja teljesen helyettesíteni egy Skype hívás, azonban elképzelhető, hogy egyszer majd nekünk is otthonról kell dolgoznunk. Sokan imádják, sokan pedig egyáltalán nem tartják hatékonynak a home officet. Mondunk most 7 dolgot, amit mindenképpen fejlesztened kell magadban, különben nem fogod élvezni az otthoni munkavégzést.

1. Önállóság

A legtöbb felmerült problémával egyedül kell majd megküzdened, hiszen nem lesz senki a környezetedben, akitől tanácsot kérhetnél. A számodra kiadott feladatot gyorsan és pontosan kell megértened, hogy azt csináld meg, amit elvárnak tőled.

2. Kommunikációs készségek

A távolság miatt rendszeres kommunikációra lesz szükséged a megbízóiddal. Képesnek kell rá lenned, hogy minimális vagy akár nulla személyes találkozó mellett is megértesd magad online vagy a telefonon keresztül. Pontosan el kell tudnod mondani, hogy mennyi munkát végeztél el és hogy mit és mikorra tervezel megcsinálni, különben egy idő után feszültség alakul ki közted és az ügyfeleid vagy a főnökeid között.

3. Motiváltság

Valószínűleg nem lesz senki körülötted, aki szólna hogyha éppen nem dolgozol vagy nem koncentrálsz eléggé. Ezt neked kell önmagadnak elmondanod, amihez nagy fokú motiváltságra van szükség. Tisztázd magaddal a céljaidat és dolgozz értük minden nap, hogy legyen miért felkelned és leülnöd a szomszéd szobába a számítógép elé dolgozni.

4. Koncentráció

Amennyiben van rá lehetőséged, mindenképpen alakíts ki egy külön szobát, ahol dolgozni tudsz. Ez segít majd abban, hogy ne vonja el a figyelmedet a megszokott környezeted és az agyad is máshogy működik, hogyha nem abban a szobában vagy, ahol például aludni szoktál vagy enni.

5. Egyedüllét tűrése

Sokan nem gondolnák, de könnyen megszokjuk, hogy vannak körülöttünk és könnyen depressziósak lehetünk, amikor hirtelen egyedül leszünk. Bizony az otthoni munkában nem tudunk csevegni a munkatársainkkal vagy elmenni közösen kávézni a szünetben. Amennyiben nehezen  bírod, ha egyedül kell lenned, ezt mindenképpen fejlesztened kell.

6. Rendszerezettség és egyensúly

Ezek a korábban felvetett problémákra is megoldást nyújthatnak. Amennyiben rendszerekben gondolkozunk, kevesebb adminsztratív akadályba ütközünk és ezáltal gyorsabban fogunk dolgozni. Fontos azonban tudatosítani magunkban, hogy az otthoni munka nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal dolgoznunk kell, se nem azt hogy egész nap feküdhetünk a tv előtt. Fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a kettő között.

7. Informatikai ismeretek

Ezt se csinálja meg senki helyetted. Neked kell telepítened azt a programot, neked kell beüzemelned az emailed és az eszközeidet is. Amennyiben úgy érzed, hogy hiányosságaid vannak ezen a téren, minél gyorsabban pótold be.

Borítókép: pxhere.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Ez Pablo Escobar titka

Egy karóra Porsche tulajdonosoknak

Az elmúlt 10 év 5 legjobb befektetése

10 jele annak, hogy nem leszel sikeres