EZÉRT MEGY CSŐDBE A VÁLLALKOZÁSOK JELENTŐS RÉSZE

A vállalkozások több, mint fele 5 éven belül csődbe megy. Ez tökéletesen bizonyítja, hogy vállalkozni egyáltalán nem egyszerű. Bár a világgazdaság helyzete évről évre javul, ez az arány valamiért még mindig romlik és egyre kevesebben élik túl az 5 éves határt. Mondunk most 10 okot, ami a leggyakrabban csődbe visz egy vállalkozást.
 
1. Nincs terv és stratégia
 
Hogyha nem tudják a cégalapítók, hogy honnan hova szeretnének eljutni és hogyan szeretnék elérni a céljaikat az az egyik legrosszabb előjel. Olyan ez, mintha szabadesésben zuhannának a föld felé és azt várnák, hogy hirtelen megtanuljanak repülni. Eláruljuk, hogy ez általában nem sikerül.

2. Rossz üzlettársak

Van, aki csapatban, van, aki pedig egyedül szeret vállalkozni. Aki az előbbit választja, annak csak a tökéletes társsal szabad elkezdenie dolgozni. A zökkenőmentes kommunikáció mellett szükséges a korlátlan bizalom és bizony a szimpátia is, ami segít hogy minél több konfliktust elkerülhessünk.

3. Nincs a projektre piaci igény

Hogyha nincs kinek eladnunk a termékünket, akkor a cégünk csődbe megy. Hogyha nincs kereslet, akkor nincs szükség a kínálatra sem. Érdemes időben észrevennünk, hogyha valami olyasmit állítunk elő, ami csak magunknak kell.

4. Mikromenedzsment
 
Vezetőként minél hamarabb törekednünk kell rá, hogy olyan munkákat végezzünk, ami valóban egy vezető feladata. Alkalmazottainkat azért választottuk ki egy területre, mert értik szakterületüket. Nekünk a feladatunk az irányok és a feladatok megszabása és éppen ezért nem szabad elvesznünk a részletekben.

5. Nincs, ami előnyt jelentene a versenytásakkal szemben

A vállalkozások között verseny van és lesz is, mindegy hogy milyen területen kezdünk el dolgozni. Hogyha nem tudunk kitűnni közülük vagy előnyt szerezni, akkor hamar lemaradunk és elveszítjük a profitunkat is.

6. Rossz munkatársak felvétele

Az egyik legfontosabb feladatunk a megfelelő munkatársak megtalálása. Nem csak a szakértelem, a személyiség és a munkabírás is számít. Egy jó csapattal tudunk csak igazán komoly eredményeket elérni.

7. Üzleti érzék hiánya
 
A világon majdnem mindent meg lehet tanulni, azonban a vállalkozáshoz szükség van üzleti érzékre is. Hogyha nekünk ez nincs meg, az folyamatos hátrányt jelent majd a cégünk működése során.

8. Nincs vagy kevés az értékesítés

A cégnek akkor lesz bevétele, hogyha elad valamit. Hajlamosak a vezetők elfeledkezni erről. Az értékesítés az egyik legfontosabb területe a vállalkozásunknak és nem lehet túl sokat foglalkozni vele.

9. Nem eléggé elhívatottak a vezetők

Ha elindítunk egy új céget, akkor az életünknek arról kell szólnia. Nem lehet egy projektet félválról venni vagy csak kedvtelésből csinálni. Hogyha nem vagyunk elég elhívatottak, akkor biztosan elbukunk.

10. Nincs vízió

Mielőtt elkezdünk vállalkozni, el kell döntenünk magunkban, hogy mit szeretnénk létrehozni és milyen problémára fogunk megoldást nyújtani. Amíg nincs víziónk addig nincs semmink.

Borítókép: pxhere.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

ENNYIBE KERÜL PRIVÁT GÉPPEL UTAZNI

India kincsei

Egy karóra Porsche tulajdonosoknak

2000 dolláros sushi roll