Ő A VILÁG EGYIK LEGGAZDAGABB RAPPERE

A rap zenében Amerikában rengeteg pénz van. Ha befutsz, könnyen dollármilliomossá válhatsz, azonban a siker kevesebb mint 1 %-nak jön össze a próbálkozók közül. A Forbes minden évben összeállítja a legvagyonosabb rap előadók listáját és bizony sokak számára meglepő lehet az eredmény. Sokan Eminemet, Draket vagy esetleg 50 centet várják a lista élére, azonban egyik sem nyert még csak a dobogón sincs közülük senki.

A legtöbb toplistás zenész esetében közvetlen a zenéből származó bevétel a legkisebb. Ez leginkább annak köszönhető, hogy töredékére estek a lemez eladások és az online lejátszások után származó bevételek se kiemelkedőek. Zenéből sok pénzt csak turnézással lehet keresni, az élő fellépések utáni fizetés jóval magasabb, mint a jogdíjakból származó bevétel.

Azonban az igazán gazdagok nem a zenét, hanem az ismertségüket használják arra, hogy elképesztően sok pénzt keressenek. A toplistások általában valamilyen márka felépítése során vállaltak aktív szerepet, a marketingben pedig a saját arcukat használták. Mindezért nem pénzt vagy nem csak pénzt, hanem tulajdonrészt kértek és ha befutott a cég, sokkal nagyobbat kerestek vele.

Pontosan ezért fordulhat elő, hogy a világ leggazdagabb rappere több éve nem folytat igazán aktív zenei pályafutást. Az első nem más, mint Soan Combs, akinek már a nevéből is több van. A közönség ismerheti úgy, mint Puff Daddy, P Diddy, Puffy, Diddy, Brother Love vagy B. Love.

Diddy a vagyona nagyrészét nem a zenének köszönheti. 1998-ban saját ruházati márkát indított Sean John néven. A cég 2003-ban 100 millió dolláros befektetést kapott. A márka 2008-ban saját parfüm márkát is bemutatott.

Combs a Comps Enterprises tulajdonosa, ami a különböző vállalkozásait fogja össze. A ruhamárka mellé két éttermet is nyitott, amiket fia után Justin’s-nak nevezett el, azonban ezek nem arattak akkora sikert, az egyik 2007-ben a másik 2012-ben zárt be.

(campaignlive.co.uk)

2007-ben Diddy megállapodott a Ciroc vodka tulajdonosaival, hogy a profit 50%-ért segít a brand felfuttatásában. Ez volt a rapper vagyonát tekintve az igazi ugrás, a mai napig ez jelenti számára az egyik legnagyobb bevételét.

(revolt.tv)

Főrészvényes a Revolt TV-ben is, ami többek között műsorgyártással foglalkozik.
Mark Wahlberg színésszel alkotott közös cége kalóriamentes élelmiszereket árul atléták számára.

Diddy az üzleti karrierje során folyamatosan megy előre és a hibák ellenére is feláll. Szorongatja a toplistán Dr. Dre, aki rengeteget keresett a Beats eladásával és Jay Z is, aki többek között a Tidal streaming platform egyik főtulajdonosa. Ha változás lesz a toplistán, mi biztosan beszámolunk majd róla.

Borítókép: billboard.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

18 milliárd forintos gyémántkoponya

Ez a legdrágábban eladott James Bond autó

Ezt nem tudtad az Apple-ről

Fagylalt 7 millió forintért