A pénz 10 szabálya

A pénzügyeink rendben tartása a nyugodt élet egyik első feltétele. Teljesen mindegy, hogy mennyi pénzt keresünk, hogyha nem marad belőle elég a pénztárcánkban vagy a bankszámlánkon. Ahhoz, hogy ne kelljen folyton a pénzügyeinken izgulnunk fontos megjegyeznünk pár alapszabályt. Jöjjön a pénz 10 szabálya.

1. Ne utáld a pénzt

Rengetegen mondják, hogy nem érdekli őket a pénz vagy nem szeretnek vele foglalkozni, azonban így biztosan nem is fognak sokat keresni belőle. A pénzről való nyílt és egyértelmű beszéd nem tilos és nem kínos, hanem az élet egy fontos része. Ahhoz, hogy pénzügyeidet rendben tud, fontos hogy rendszeresen foglalkozz vele.

2. Értsd a pénzt

Menj be egy bankba és nézz körül. Hogyha olyan szavakat látsz kiírva, amiket nem értesz akkor tanuld meg őket. Sokan elképesztően nehéznek tartják a pénzügyi folyamatok megértését, pedig általában nem az. Tud, hogy mibe fekteted a pénzed és mit várhatsz tőle, de ugyanez fordítva is igaz, soha se rakd olyasmibe a pénzed, amihez nem értesz.

3. Könyvelj

Ahhoz, hogy lásd mire költesz arra van szükséged, hogy valamennyi kiadásodat leírd. Igen, tényleg írj le mindent, még egy mozijegyet is. Így gyorsan rájöhetsz, hogy hol folyik el a pénzed vagy hogy milyen fix kiadásokkal kell rendszeresen számolnod.

(moneydonut.co.uk)

4. Havi fix bérből lasabban keresünk sokat

Amikor valaki alkalmazottként kezd dolgozni, fontos tisztáznia magával, hogy havi fix, de kiszámítható bevételre számíthat, ami lassan fog csak növekedni. Ha a vállalkozói léttel szemben az alkalmazotti létet választod, pénzügyileg kisebb összegeket jelölhetsz ki célként, hiszen a bevételeid nem növekednek majd exponenciálisan.

Így vagyont teremteni csak takarékossággal és befektetésekkel lehet, azonban több 10 évvel kell számolnunk míg igazán látjuk majd az eredményét.

5. A hitel arra való, hogy többet keress

Sokan a hitelre egy automatikus megoldásként tekintenek, ha bármiből is hiányt tapasztalnak. Ha valaki nagyobb lakásra, tvre vagy autóra vágyik egyből ott cseng megoldásként a fülében. Azonban ha a más által nekünk adott pénz nem termel nekünk, hanem csak visz, akkor gyakorlatilag szorjuk ki az ablakon a pénzt, amiért még kamatot is fizetünk. Ha csak nem vészhelyzetbe kerültünk, akkor érdemes megpróbálni elkerülni a hitelfelvételt.

Ez nem azt jelenti, hogy a hitel mindig rossz, sőt, még segítség is lehet nekünk. Ha a vállalkozásunk stabilan nő és észszerű fejlesztési lehetőséget látunk, amire nincs meg a teljes fedezet, akkor érdemes elgondolkodni hitelfelvételen, aminek a törlesztőrészletét a megnövekedett bevételekből tudjuk fedezni.

6. Addig se nyújtózkodj, ameddig a takaród ér

A közmondás pénzügyi értelemben egyszerűen nem igaz. Az életedet fent kell tudnod tartani a megtakarításaid és a bevételeid kisebbik részéből ahhoz, hogy anyagilag stabil életet élhess. Hogyha a havi bevételeidet teljesen feléled és olyan életmódot tartasz fent, amire csak hitelek vagy 0 tartalék mellett van lehetőséged, akkor ezen mindenképpen változtatnod kell.

7. Fókuszálj a bevételre (is)

Sokan a megtakarításaik esetében könnyen átesnek a ló túloldalára és még a saját vállalkozásukra se költenek szívesen, azonban a legtöbb pénzt akkor tudjuk keresni, hogyha növeljük a bevételeinket. Érdemes arra törekedni, hogy több helyről legyen bevételünk és azok folyamatosan növekedjenek, hiszen ez fogja elhozni az igazi gazdagságot számunkra.

8. A bérlés nem mindig rossz

A bérlést sokan kidobott pénznek tekintik, azonban gyakran jobban megéri, mintha a tulajdonunkban lenne valami. Hogyha éppen kezd beindulni a vállalkozásod, akkor nehogy elkölts 40-50 millió forintot egy lakásra. Költsd annak a pénznek egy részét inkább marketingre vagy fejlesztésekre és lakj albérletben, amíg igazán beindul a cég. Miután pár év eltelt, lehet hogy a megtakarításod kisebbik része lesz majd az az összeg, amit korábban saját ingatlanra akartál költeni. De ugyanez igaz például egy autó esetében is.

9. Ki kell jelölni a célokat

Tudd, hogy mennyit szeretnél keresni egy év múlva és hogy hogyan fogod azt elérni. Tudd, hogy pontosan honnan és mennyi bevétellel számolhatsz. A pontos tervet írd is le és tegyél meg mindent azért, hogy meg is történjen.

(discover.rbcroyalbank.com)

10. Ez egy játék

A pénz egy eszköz, amivel játszani lehet. Egy eszköz, amit rengeteg különböző módon lehet használni különböző kiszámítható vagy kiszámíthatatlan következménnyel. Fontos tudni, hogy számíthatunk rá, hogy bukunk és arra is hogy nyerünk, pont úgy mintha játszanánk.

Borítókép: pexels.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Idő kell hozzá, hogy feldolgozd ezt a Las vegasi luxusotthont

Ettől 5 csillagos egy hotel

Ezért szeretnének saját szigetet a gazdagok

A világ legdrágább étterme