Ezért drága a Sushi

A legenda szerint a dél-ázsiai őslakosok rizsben tartósították a húsokat, ez a mai sushi őse. Manapság viszont frissen kerülnek az asztalra a különböző változatai.
Van, amelyiket vékony tengeri moszatba csavarnak, és van natúr változata is.
A név maga azt jelenti, hogy „ez savanyú”, és bizony sokak arcára is savanyú arckifejezés ül ki, amikor meglátják ennek a japán ételkülönlegességnek az árát.
Tarts velünk, és mi elmondjuk, hogy miért drága a sushi.

  1. Az összetevők ára

A sushi készítéséhez használt halak nem csak frissek, de a világ különböző tájairól származnak. A legtöbbjük ára pedig jóval magasabb, mint a helyben termesztett zöldégek és húsoké. Emellett pedig a vadon élő halak ára gyakrabban is változik, mint a húsok és zöldségeké.

Az éttermek viszont nem változtatják naponta az áraikat, hiszen ez magas költségeket jelentene nekik, hanem inkább a veszteségek fedezése érdekében magasabb árakat jelölnek meg bizonyos halfajtáknál.

 

  1. A hal gyorsabban megromlik, mint más élelmiszer

A hal elszíneződése és megromlása a sushi éttermek egyik fő problémája, hiszen ez a halak esetében sokkal gyakoribb, mint más húsoknál.
Az elszíneződött hal ugyan fogyasztható, de nem egy sushi étteremben. Ezeket ki kell dobni, vagy az étterem dolgozóinak felszolgálni. A tonhalra és a sügérre ez különösen igaz, gyorsan elszíneződnek, különösen, ha apró saku blokkokra vannak vágva.
A másik probléma a nyers hal romladósága. A felhasználás során a húst gyakran veszik ki és teszik vissza a hűtőbe, ami sokkal jobban károsítja a halat, mintha végig a hűtőben állna.

A felhasználhatatlan hal pedig további költségeket jelent a sushi előállításában.

 

  1. A halakat elő kell készíteni

A legtöbb halat megfelelően elő kell készíteni. Például a garnélarák előkészítése a sushi számára rengeteg időt vesz igénybe, hiszen bambusznyársra kell tűzni, meg kell főzni, majd lehűteni, megpucolni, majd félbevágni. A munkaerő mennyisége pedig visszaköszön a sushi árában is.

 

  1. Azt is kifizeted, amit nem eszel meg

A hal filézése után a fej, a csontok, az uszonyok és a farok a kukába kerülnek. Ez pedig megduplázza, vagy időnként megtriplázza a hal árát.
Ezen kívül pedig a halnak csak bizonyos részei kerülhetnek a nigiribe vagy a sashimibe. A tonhal farka például nem használható ezekhez, ezért azt csak olcsóbb étlekhez, mint fűszeres tonhalhoz tudják csak felhasználni.
Mivel az éttermek az egész halért ugyan azt az árat fizetik, magasabb árat kell szabniuk a sushinak és a sashiminek, hogy fedezzék a költségeiket.

 

  1. A sushi szakácsok kevesebb vendéget szolgálnak ki, mint egy hagyományos szakács

Egy sushi szakács egy étteremben egyszerre 3-4 vendéget tud csak kiszolgálni. Bár nem lehet minden sushi szakács fizetése magasabb, mint a hagyományos szakácsoké, egy sushi étteremnek több főt kell alkalmazniuk adott mennyiségű vendég kiszolgálására. Ez pedig további költségekkel jár, ami a sushi árát növeli.
Ha pedig omakasze rendelünk sushit, azaz nem választjuk ki, hogy pontosan milyen sushit kérünk, olyan mintha magán szakács készítené az ételünket.

 

  1. Meg kell fizetni a szakács tudását és szolgáltatásait

A sushi elkészítése csak az egyik fele a sushiszakács munkájának. A sushi bárban a séf felel az ügyfelek szórakoztatásáért is. Ez lehet például a hal és az étel ismeretének a megosztása vagy egy érdekes beszélgetés a vendéggel. A szolgáltatás része a vendég korábbi panaszainak és igényeinek ismerete.

 

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

ITT KELL A LEGKEVESEBBET ADÓZNI AZ EGÉSZ VILÁGON

10 dolog, amit nem tudtál a Rolls-Royce-ról

A VILÁG 10 LEGDRÁGÁBB VÁROSA

5.000.000 dollár! Ennyit érhet a világ egyik legdrágább férfi ékszere