Így veheted észre, ha valaki hazudik neked

Az életünknek az emberi kapcsolataink az egyik legfontosabb része. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy család és barátok nélkül szinte lehetetlen teljes életet élni. Ők vannak ott nekünk, amikor szomorúak vagy éppen motiválatlanok vagyunk. Szintén ők azok, akik velünk örülnek, amikor elérjük az általunk kitűzött célokat.

Persze nem csak velük találkozunk az életünk során. Egy fajta kapcsolat alakul ki köztetek az üzlettársaddal, a csapattársaddal vagy éppen az eladóval egy boltban. Mindegy, hogy mennyire szoros a viszony, a bizalom elengedhetetlen a nyugodt élethez és hogyha nem tudtok megbízni egymásban, az csak bajt szül.

Általában az emberek azt gondolják, hogy nagyon jól felismerik azt, hogyha valaki hazudik, hiszen szinte mindenki ismeri a nem néz a szemedbe, hogyha nem mond igazat tippet. Sajnos azonban általában egyre kevésbbé figyelnek oda ma a szemkontaktusra az emberek így könnyen előfordulhat, hogy hazugnak tartunk egy őszinte embert csak a rossz szokása miatt.

Mondunk most 5 dolgot, ami szükséges ahhoz, hogy megkülünböztesd a hazug embert az őszintétől.

1. Testbeszéd

A hazugságot a testünk jelzi talán a leggyorsabban, mégse annyira megbízható csak ezt figyelni. A ravasz tekintet, nyugtalanság és a szemkontaktus hiánya utalhat arra, hogy valaki nem őszinte velünk, azonban több kutatás is bebizonyította, hogy ezek a jelek gyakran teljesen más okokból is eredhetnek. Például ösztönösen nem nézünk a másik szemébe, amikor hosszú távú memóriánkat használjuk és valamilyen korábban már megtörtént dologra próbálunk visszaemlékezni. A nők valóban játszhatnak a hajukkal hazugság közben, azonban ugyanezt csinálják, amikor vonzónak találnak egy férfit. Az emberek pedig nyomogathatják újukkal az ajkaikat, amikor például kiszáradt mégis lehet ez a jele annak, hogy nem mondanak igazat.

2. A történetmesélés módja

Nem az számít, hogy mit mond a másik, hanem az ahogy mondja. A történet mesélése során megfigyelhető furcsaságok sokkal komolyabb jelzés értékkel bírnak, mint a testbeszéd. Ilyen például, amikor a másik homályosan fogalmaz és csak nagyon kevés részletet mondd el, hogyha megismétel egy kérdést, mielőtt megválaszolná azt vagy hogy csak mondat töredékekben beszél. Érdemes rákérdeznünk apróbb részletekre, ami könnyen megzavarhatja a beszélgető partnerünket, hogyha nem igaz az, amit mesél.

Emellett rossz jel lehet, hogyha az illető fontosnak tűnő részleteket hagy ki vagy bizonytalannak látszik, miközben mesél. Az ember automatikusan az érzelmek teljes titkolására törekszik hazugság közben, így ha a másik unottnak vagy túl visszafogottnak tűnik az mindenképpen gyanús lehet. A túlgondolás is a hazugság jele lehet, hogyha a másik fél folyton nehézségekbe ütközik miközben felépíti a történetet és nagyon görcsösen gondolkozik a részleteken, az bizony nem biztos hogy igaz.

(pxhere.com)

3. Kérd meg, hogy mondja el a történetet visszafele

Ez elsőre furán hangozhat, azonban bizonyított tény, hogy egy történetet sokkal nehezebb a végétől visszafele elmondani, mint kronológikusan felépíteni. Miután a hazugság az igazmondásnál sokkal több energiát igényel, így a partnerünk sokkal nehezebb helyzetben lesz és a hibák is sokkal könnyebben előjönnek. Ne arra kérdezzünk rá először például, hogy mi történt a múlt héten, hanem hogy mi történt tegnap és máris megfordítottuk a cselekmények sorrendjét.

4. Megérzések

Az egyik legjobb jele a hazugságnak, amikor a saját testünk jelez. A megérzéseink a korábbi tapasztalataink és az ösztöneink eredménye és általában nem hazudnak. Bár fontos, hogy ne legyünk előítéletesek, amikor egy adott szituációban rosszak a megérzéseink az általában okkal van és érdemes odafigyelni rájuk hiszen az összes korábbi módszernél hatékonyabb jelzések lehetnek.

5. Hangok

Egy nyugalmazott FBI szakértő, Gregg McCrary szerint az egyik legjobb hazugságvizsgáló módszer a hang figyelése, ami jelentősen megváltozik, amikor valaki hazudik. A hétköznapi társalgásban alaposan figyeljük meg az illető hangját, hogy később legyen viszonyítási alapunk.

Borítókép: pxhere.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Képek a Gucci indulásáról

A világ legdrágább hamburgere

A világ legdrágább kutyafajtája

A pénz 10 szabálya