10 dolog, amit eddig nem tudtál Salt Bae-ről.

Mai cikkünkben egy olyan emberről lesz szó, aki még egy olyan egyszerűnek tűnő dologban, mint a sózás is tudott maradandót alkotni.

Ő nem más, mint Nusret Gökce, azaz „Salt Bae”, aki megmutatta az egész világnak, hogy egy szelet hús besózásával is hölgyek ezreit lehet levenni a lábáról. Gökce sok szempontból egy férfi szerepmodell, hiszen mindamellett, hogy professzionális séf, egy népszerű steakhouse-lánc, a Nusr-Et tulajdonosa. Ő egy igazi vállalkozó, aki nagyon intelligens, és pimaszul sikeres. Íme 10 dolog, amit eddig nem tudtál az érzéki séfről, Salt Bae-ről.

  1. Mosogatóként kezdte

Salt Bae-ről senki sem mondhatja, hogy ezüsttálcán nyújtották neki a sikert – épp ellenkezőleg, tinédzserként mosogatófiúként kezdett el dolgozni, és egyéb éttermi takarításokat csinált. A legtöbb ember utálná ezt a munkát, de Salt Bae nem. Tudta, hogy szereti az ételt, és éttermi légkörrel akarta magát körbevenni, így számára ez egy ideális állás volt. Ekkor már saját étterem nyitásáról álmodozott, ahol megoszthatja a főzés iránti szeretetét a világgal. Ezt az álmát sikerült is megvalósítania. Vajon a tányérokat is hasonló hevülettel mosogatta, mint ahogyan a húst sózza?

  1. A személyesség

Salt Bae félelmetesen rajong az ételei iránt. Nagyon személyorientált étteremtulajdonos és szakács. Ha meglátogatod az egyik éttermét (jobb, ha jó előre foglalsz helyet), látni fogod, ahogyan személyesen üdvözli a vendégeket, és sokszor maga szolgálja ki őket az asztal mellett. Bár ő sem lehet egyszerre két helyen, nagyon keményen, és minden nap dolgozik. Nem csak az éttermei arca szeretne lenni, hanem az éttermein keresztül meg akarja osztani az érzelmeit és a szenvedélyét. Amikor vendégeit üdvözli egyszerre őszinte és szerény. Ennek a fajta személyességnek, hozzáállásnak és a munka iránti alázatosságának köszönhetően képes ekkora vevőkört folyamatosan kielégíteni.

  1. Leonardo DiCaprio is evett nála

A meme léttel együtt jár a hatalmas figyelem is. Ennek megfelelően, már nem csak a Közel-Keletről, hanem a nyugati világból is özönlenek a vendégek Salt Bae éttermeibe. Több híresség között például Leonard DiCaprio Oscar-díjas színész is úgy döntött, hogy megkóstolja a Nusr-Et-nél felszolgált ételt. Ez nagy tanúbizonyságot tesz a Salt Bae által használt hús és gazdálkodási technikák minőségéről, hiszen DiCaprio nagyon ellenzi a világ legnagyobb részén használt mainstream mezőgazdasági gyakorlatot. Az eseményről készült felvételeken, ahol Salt Bae maga fűszerezi az ételt Leo számára, úgy tűnik, hogy a színészt teljesen meglepi, és elbűvöli a népszerű szakács.

  1. A Nusr-Et név

Salt Bae az étteremláncát egy kis szójátékkal, de saját magáról nevezte el. A Nusret szó törökül győzelmet jelent, de az Et önmagában pedig azt, hogy hús. A steakhousokat Nusr-Et-nek nevezte el, ami így egy török szójáték a saját nevével. Maga a nusret, azaz győzelem szó is remekül illik Salt Bae-re, akinek az életében egyálalán nem szerepel második hely. Remek üzletember, aki már a mémmé válása előtt brandet csinált a saját nevéből. A Salt Bae valószínűleg az egész világon elterjedt neve lesz a steak-nek, és a pecsenyék látványos fűszerezésének.

  1. Szegénység

Ugyan Salt Bae most a világ tetején van, ez nem volt mindig így. Nagyon alázatos, és hírnevét is a maga helyén kezeli. Nem is meglepő, ha valaki olyan háttérrel rendelkezik, mint ő. Egy szegény török családban nőtt fel, ahol mindennapos volt számára a nélkülözés. Korán elkezdett keményen dolgozni, hogy kialakítsa a jelenleg is alkalmazott munkamorálját. 14 éves korától kezdve nagyon alacsony fizetésért dolgozott. Ahogyan lassan, kitartó munkájával éttermi fejesség vált, a munkához való hozzáállása mit sem változott.

(Photo by Gareth Cattermole/Getty Images)

  1. Öt éves kora után nem járt iskolába

Az oktatási lehetőségek világszerte nagyon eltérőek, nincs minden országban általános tankötelezettség. Lehet, hogy ez őrültségnek tűnik, de az iskolai tanulmányokat kiváltságnak és kevésbé szükségszerűnek tekintik sok országban. Ezeken a helyeken a családok feladata az élethez szükséges ismeretek és képességek megtanítása gyermekeik számára. Salt Bae esetében az iskola nem volt ingyenes, és családja nem engedhette meg magának, hogy ötéves kora után tovább tanuljon. Vélhetően remek otthoni képzést kapott, hogy azzá váljon, aki ma. A hivatalos iskolai végzettség hiányának ellenére Salt Bae-nek sikerült számos éttermet beindítania és fenntartania, valamit hírnevet építenie. Az ő esete remek lecke, hogy mindannyian megtaláljuk az ösztönzésünket és motivációinkat megfűszerezve egy kis szenvedéllyel.

  1. Az első étterme

Miután évekig gürcölt és megtakarított, eredeti célját szem előtt tartva 27 éves korában megnyitotta első éttermét. Ez az étterem Isztambulban nyílt meg, és nagyon kicsi volt – mindössze nyolc asztala és tíz alkalmazottja volt. A küldetése az volt, hogy a lehető legjobb minőségű húst kínálják, amit a világon be lehet szerezni. Ennek megfelelően sok húst exportáló országba utazott , hogy megismerje az ipar működését. Ez a tudás egy remek kulináris érzékkel kiegészítve a világ egyik legjobb steak-jének megalkotásához vezetett. A többi ugyan történelem, de ma már 7 sikeres étteremből áll Nusr-Et lánc, ahova már hónapokkal előre foglalni kell. Egy kérdés azonban a mai napig megválaszoltalanul maradt: vajon minden szakács az elhíresült mozdulattal fűszerezi a húst?

  1. Elutasították a vízumkérelmét az Egyesült Államokban

Amikor a világot járta, és a húsipart tanulmányozta, az Egyesült Államokba is el szeretett volna utazni. Ehhez képest az USA több, mint ötször elutasította a vízumát. Salt Bae viszont újra bizonyította türelmét, és végül 3 hónapos beutazási engedélyt kapott 2009-ben.

  1. Személyesen gondozza és masszírozza a teheneket

Salt Bae nem csak a főzés iránt rajong, hanem az iránt is elkötelezett, hogy a legjobb marhát kínálja vendégeinek. Talán ezek után nem is meglepő, hogy a marháival is sok időt tölt, hogy garantálja azok megfelelő gondozását. Ahogyan az interneten megosztott videóiban látható,

időnként meg is masszírozza őket a lehető legjobb minőségű hús érdekében. Természetesen lehet, hogy ez csak egy jól kinéző marketinges fogás volt, de az biztos, hogy Salt Bae számára rendkívül fontos a szarvasmarha állománya. Bármi, amit csinálsz, csak jól szabad csinálni, vallja Salt Bae.

  1. A sózó mozdulat egy szimbólum

Magának Salt Bae-nek talán csak egyfajta mód a különleges sózási technikája, amivel szenvedélyét és tiszteletét kívánja megmutatni, de a világ többi helyén ez sokkal több. Az elhíresült mozdulatot rengetegen használják annak a kifejezésére, hogy valamit a megfelelő minőségben elvégeztek. Rengeteg híres ember, mint sportolók, vagy vadászpilóták utánozták már híres személyek a valami ’extra’ kifejezésének céljából. Salt Bae számára ez egyben hatalmas elismerés, másrészt szórakozás, hogy emberek átvették az ő mozdulatát. Ő maga továbbra is rendszeresen használja ezt a mozdulatot egy kifinomult kulináris mestermű befejezésére.

Címlapkép: (Ozan KOSE / AFP) (Photo by OZAN KOSE/AFP via Getty Images)

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Privát szigetek – itt nyaralnak a szuper gazdagok

Így kereshetsz pénzt, amíg alszol

ITT KELL A LEGKEVESEBBET ADÓZNI AZ EGÉSZ VILÁGON

10 dolog, amit nem tudtál a Bitcoinról