Ilyen autóval járnak a világ leggazdagabb emberei

Talán nem mondunk újat azzal, hogy a világ legnagyobb cégeinek vezetőinek a fizetése nagyon magas. Sőt még annál is többet keresnek, mint amire elsőre gondoltál. Az átlag valahol 15 millió dollár körül alakul évente, ami körülbelül 4 milliárd forintnak felel meg. Emellé jön még az a részvénycsomag is, ami a cég sikere esetén a világ leggazdagabb embereivé szokta tenni őket. Sokan annyit keresnek ezzel, hogy még a fizetésükről is lemondanak és gyakran csak egy jelképes, évi 1 dolláros összegért dolgoznak.

A végtelen pénz hallatán a legtöbb embernek luxusautók, magánrepülők és hatalmas yachtok jutnak az eszébe. Azt feltételezzük, hogyha valakinek ennyi pénze van, akkor biztosan fényűző és irigylésre méltó életet él és Ferrarival vagy Lamborghinivel jár még a boltba is. Meglepő módon azonban, ez gyakran egyáltalán nem igaz. Sőt, sokan olyan autókkal járnak, amikről biztosan nem gondolnánk, hogy egy végtelenül gazdag ember ül bennük.

Ennek több oka is van. Egyrészt szeretnék elkerülni, hogy a megszokottnál nagyobb figyelmet kapjanak, másrészt itt is üzleti alapon gondolkoznak és nem szívesen fizetnek ki az indokoltnál magasabb kiadásokat a közlekedésért, még hogyha ezt a bevételeik lehetővé is tennék számukra. Valószínüleg az se tenne jót, hogyha az irodájukba minden nap egy olyan autóval érkeznének, aminek az árát a cég dolgozóinak sok éves fizetése se biztos, hogy tudná fedezni. De természetesen nem minden CEO tagadja meg magától a luxust, olyan embert is mutatunk a videóban, aki megvalósította az álomgarázsát. Jöjjenek a világ leggazdagabb embereinek az autói.

Az Amazon Vezetője Jeff Bezos magánvagyona jelenleg 100 milliárd dollár környékén mozog és még a válása után is elképesztően gazdag maradt. A nagy szám hallatán sokan gondolnák, hogy luxusautók sorakoznak Bezos garázsában. Aki olvasott korábban róla, az sejtheti, hogy ez egyáltalán nincs így. Bezos a cég indulása óta nagyon szigorúan odafigyel a költségeire és még a saját íróasztalát is leselejtezett anyagokból építette. Autót is ennek megfelelően választott.

Leggyakrabban egy Honda Accordal jár, ami forintra átszámítva kb. 5 millióba került neki. 1997-ben váltott Hondára, előtte egyébként egy 1987-es Chevrolet Blazerrel közlekedett. Annak ellenére választotta ezt az autót, hogy már ebben az időszakban is hihetetlenül gazdag volt, a magánvagyonát kb. 12 milliárd dollárra becsülték. Azóta is maradt a márkánál csak néha egy picit nagyobb modellt vásárol. Bezos azt mondta, hogy cégében csak azokra a dolgokra hajlandó költeni, ami a fogyasztók számára fontos. Hogyha dollármilliókat érő autókkal száguldozna, azzal a vállalatának alapelveit rugná fel.

A Walmart egyik örököse, Alice Walton a világ egyik leggazdagabb nője, a magánvagyonát 46 milliárd dollárra becsülik. A világ legnagyobb foglalkoztatója az Amazonhoz hasonló alapelvek szerint a lehető legalacsonyabban tartja a költségeit. Walton ennek megfelelően az apjától tanult módon éli az életét és egy 2006-os Ford F1 pickuppal közlekedik, ami körülbelül 11 millió forintba kerül. Ez meglepő lehet összehasonlítva a 46 milliárd dolláros magánvagyonnal, azonban régi családi hagyománya van az autónak. Alice Walton apja, Sam Walton egy 1979-es Ford F150-et vezetett egészen az 1992-es haláláig, amikor a magánvagyonát kb. 100 milliárd dollárra becsülték.

A Microsoft alapítóját, Bill Gates-et talán nem kell senkinek se bemutatni. A 100 milliárd dolláros álomhatárt ő is átlépte és jelenleg Jeff Bezos után a világ második leggazdagabb embere. Egy másik fontos listán azonban még mindig első, több, mint 50 milliárd dollárt adakozott eddig alapítványán keresztül, amivel abszolút rekordernek számít. A mi listánkon pedig ő az első, akinek az autói a valódi gazdagságáról árulkodnak. Bár nem szereti mutogatni őket, sokan irigykednének a gyűjteményére. A titkolózás miatt nem lehet pontosan tudni, hogy hány darab és milyen, azonban így is kiderült már néhány részlet. Híres a Porsche iránti szeretetéről és egy hatalmas kollekciót tudhat magáénak a márka darabjaiból. Többek között büszke tulajdonosa olyan nagyon ritka autóknak, mint egy 1988-as Porsche 959, egy 1991-es Porsche 911 Carrera vagy Porsche 930-as. Emellett még büszke tulajdonosa több Lamborghininek, Rolls-Roycenak és Mercedesnek is.

A Berkshire Hathawayt vezető Warren Buffett még mindig egy hétköznapinak mondható családi házban él, annak ellenére, hogy 80 milliárd dollárra becsülik a vagyonát. Állítása szerint soha nem volt még egynél több autója. 2006-ban egy 45,000 dollárba kerülő Cadillac DTS-re esett a választása, amire egy Lincolnról váltott, amit jótékony célokra elárverezett. 2014-ig, azaz nyolc évig használta ezt az autót, amikor megint lépett egyet előre és egy Cadillac XTS-t vásárolt 55,000 dollárért, amit azóta is használ. A korábbi Cadillacjét ismét elárverezte összesen 122 ezer dollárért. Buffett, ahogy azt korábban is tette, ezt a pénzt is eladományozta. Mindig egy, a lakóhelye közelében működő alapítványnak adja a pénzt Nebraskában.

Aki ismeri a Teslat, az biztosan tudja azt is, hogy kicsoda Elon Musk. Az autóipar egyik legnagyobb újítójának a magánvagyonát 20 milliárd dollárra becsülik. Miután a vállalkozásából adódóan is imádja az autókat, különleges gyűjteményt hozott létre. 2017 októberében egy Twitter posztban elismerte, hogy nem csak elektromos autói vannak.

(theverge.com)

Tulajdonosa egy 1967-es Jaguar e-type, első szériás roadsternek, ami az egyik leggyönyörűbb sportautó, amit valaha készítettek. Úgy hivatkozik rá egyébként, mint az első szerelmére. Emelett vásárolt még egy Ford T Modelt, ami az első autók egyiket.

Érthető okokból azonban ezt az autót nem nagyon használja inkább csak parkol a garázsában. 2013-ban 920 ezer dollárt fizetett egy Lotus Espirit Submarineért, ami A kém, aki szeretett engem című James Bond film ikonikus autója. Állítólag Musk víziója, hogy a víz alatt is használható autó egyszer valósággá váljon. Természetesen több Tesla is parkol a garázsában, amiket használ a mindennapos közlekedéshez.

A Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget valószínüleg pont nem érdekelte az elmúlt hónapokban, hogy milyen autója van, hiszen sokkal inkább a cége körül kialakult feszültség megoldásán dolgozott. Úgy tűnik azonban, hogy egyébként sem gondolja túl az autókérdést. Markot köztudottan amúgy sem igazán érdekli, hogy gazdagságát megmutathassa másoknak is. Jól látszik ez például azon, hogy minden nap ugyanabban a szürke pólóban és farmer nadrágban mutatkozik. Hasonló módon nem költ az autóira sem. Leggyakrabban egy Acura TSX-ben ül, ami bizony távol áll mindentől, amit luxusnak lehetne nevezni. Gyakran látható még egy Volkswagen Golf GTI-ben és egy Honda Fitben is. Az autókra és a divatos öltözködésre is azért mond nemet, mert úgy gondolja, hogy elvenné a figyelmét a közösségi média platformok építésétől.

A Facebook CEO tökéletes ellentéte Carlos Slim, aki az America Mobil nevű telekommunikációs vállalat tulajdonosa. Ez a cég Latin-Amerika legnagyobb mobilszolgáltatója. Slim az autóit nagy igényességgel választja ki a presztízsmárkák kínálatából. Tulajdonosa egy Bentley Continental Flying Spurnak, ami körülbelül 300,000 dollárba kerül. Úgy tűnik, hogy a többi milliárdossal ellentétben Carlos Slim nem titkolja autógyűjteményét. Büszke tulajdonosa egy Mercedes 4X4 Maybachnak, egy Chevrolet Suburbannak és egy 1941-es Cadillacnek is. A cégvezér láthatóan szereti élvezni is a kemény munkájának gyümölcsét és szívesen költ az autóira is.

A világ másik felére repülünk, hogy megismerkedjünk a Szaudi herceggel, Al-waleed bin Talal Asaddal. Ő a Szaudi Királyság holding cégének a vezetője és vagyonát 16 milliárd dollárra becsülik. Az autók iránti szeretetét nem is próbálja meg titkolni és egészen elképesztő kollekciót hozott létre. A Rolls-Royce Phantomjában LCD TV, pezsgőhűtő és faberakás található mindenhol, de talán jobb, hogyha el se kezdjük az autómodellek felsorolását.
A herceg garázsában állítólag több, mint 300 luxusautó áll, köztük megtalálható rengeteg Ferrari és Lamborghini is. A legtöbbet nem használja a hétköznapokban, sokkal inkább státuszszimbólumként tartja őket.

Steve Ballmer a Microsoftot vezette 2000 és 2014 között. Jelenleg ő Los Angeles Clippers kosárlabdacsapat tulajdonosa is. Ezek után talán senki se lepődik meg rajta, hogy a vagyona is hatalmas, összesen 45 milliárd dollár. Nem ennyire egyértelmű ez azonban, hogyha csupán csak az autóit nézzük. Detroiti származása és hogy apja a Fordnál dolgozott korábban a márkához köti. Egyértelmű volt, hogy a hétköznapi autóját is itt vásárolja meg, jelenleg egy Hybrid Ford Fusionnel közlekedik, ami összesen kb. 25 ezer dollárba kerül. Vezetése alatt a Microsoft fejlesztetette az autóban működő programot, ami még érdekesebbé tette a Fordot Ballmer számára. Amikor átadták az egymilliomodik autót is a Microsoft rendszerével, Ballmer egy Fusiont kapott ajándékba, hogy meghálálják a sikeres partnerséget. Azóta csak azt az autót használja a Microsoft vezetője, hiszen olcsón fenn tudja tartani és élvezi vele az utazást is.

(usatoday.com)

2018 januárjában halt meg az IKEA alapítója Ingvar Kamprad, amikor 59 milliárd dollára becsülték a vagyonát. Ez az IKEA sikere mellett a hihetetlen mértékű sporolásának volt köszönhető. Egyszerűen utált pénzt költeni bármire is. Fapados géppel utazott, olcsó motelekben szállt meg, a ruháit pedig a bolhapiacról szerezte be. Természetesen rendszeres vendége volt az IKEA éttermének és még a haját is általában akkor vágatta, amikor valamelyik ázsiai országban járt, mert ott olcsóbbak voltak a szolgáltatások, mint Svédországban. Ugyanez a hozzáállás látszik az autóin is. 1993-ban megvásárolt egy Volvo 240-et 25,000 dollárért és 20 évig azt használta. Csak akkor hagyta abba a vezetést, amikor már egészségi állapota nem tette számára lehetővé.

Borítókép: pexels.com

Légy tagja exkluzív közösségünknek membership

Ajánlott cikkek

Fagylalt 7 millió forintért

A világ leggazdagabb Dj-i

Itt lakik Lionel Messi

A világ 5 legdrágább karórája